Suomen EU-puheenjohtajakaudesta tehtiin Twitteriin aktiivisesti levittäytynyt valetili

Vaalien ohella myös Suomen EU-puheenjohtajakausi on altis informaatiovaikuttamiselle. Ensimmäinen viite vaikutusyrityksistä saatiin viime viikolla, kun Twitterissä huomattiin puheenjohtajakaudelle luotu valetili.

Valetilillä kehuttiin Romanian puheenjohtajakautta ja kerrottiin Suomen puheenjohtajatiimin olevan jo innoissaan lähestyvästä kaudesta. Twitter poisti tammikuussa luodun ja viime viikolla aktivoituneen tilin nopeasti EU-edustustosta tulleen pyynnön jälkeen.

Johtava viestintäasiantuntija Jussi Toivanen kertoo, että valtioneuvoston kansliassa on varauduttu informaatiovaikuttamiseen, kun Suomen EU-puheenjohtajakausi käynnistyy heinäkuun alussa.

Nyt huomattu Twitter-tili on hänen mukaansa tyypillinen vaikuttamisyritys, jolla pyritään yleensä aiheuttamaan hämmennystä, johtamaan harhaan sekä levittämään perättömiä tietoja.

Tili huomattiin sen jälkeen, kun se alkoi systemaattisesti seurata EU-instituutiota, jäsenmaiden edustustoja ja keskeisiä päättäjiä sekä uudelleentviittasi Romanian puheenjohtajakauden tviitin.

– Informaatiovaikuttamisen tarkoituksena on pyrkiä vaikuttamaan kohteeseen niin, että kohde tekee mahdollisimman huonoja päätöksiä eli käytännössä toimii omaa etuaan vastaan. Tavoitteena voi olla myös ujuttaa omia tavoitteita agendalle, Toivanen kertoo.

Puheenjohtajakauden lähestyessä vaikuttamisyrityksiä kuten valetilejä, -profiileja tai perättömiä väitteitä esimerkiksi valtiojohtajista tai EU:sta voi ilmestyä hänen mukaansa lisää.

Nyt poistetun valetilin perustajaa ei tiedetä. Se kuitenkin tiedetään, että EU-instituutiot eivät ole hänellä vielä täysin hallussa. Suomi johtaa pian puhetta Euroopan unionin neuvostossa, mutta tiliin oli linkitetty EU-instituutioiden ulkopuolinen ihmisoikeusjärjestö Euroopan neuvosto.

Lue myös:

    Uusimmat