Mainos

Suomen ensimmäinen terrorismitutkinta: Esitutkinta loppumetreillä

Suomen ensimmäinen niin sanottu terrorismiin kohdistuva esitutkinta on loppumetreillä.

Esitutkinta on nyt poliisin osalta valmis, mutta rikoksesta epäillyillä ja syyttäjillä on aikaa antaa loppulausuntonsa asiasta marraskuun 28. päivään mennessä. Jos esitutkinta-aineisto tyydyttää heitä, siirtyy asia valtionsyyttäjille syyteharkintaan.

Vyyhdessä on kyse epäillystä islamistisen al-Shabaab -järjestön tukemisesta monin eri tavoin. Jutussa on tutkittu paitsi terrorismin rahoittamista myös terrorismiin värväämistä sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän törkeän rikoksen valmistelua.

Poliisi on muun muassa epäillyt, että Suomesta on ollut tarkoitus lähettää teinejä al-Shabaabin leireille koulutettavaksi. Poliisin mukana rikoksesta epäilyt henkilöt ovat välittäneet Suomesta Somaliaan korkeintaan muutamia tuhansia euroja rahaa.

Tutkinnanjohtaja Kaj-Erik Björkqvistin mukaan tutkinta on ollut poliisille haastava, mutta merkittävä.

Kyse on Suomen ensimmäisestä terrorismin esitutkinnasta, ja suojelupoliisi aloitti juttuun liittyvän tiedusteluvaiheen jo vuonna 2009. Esitutkinta asiassa aloitettiin vuoden 2011 toukokuussa.

– Yhteistyötä on tehty tai pyydetty Ruotsista, Britanniasta, Keniasta, Yhdysvalloista ja Arabiemiraateista. Kun puhutaan pitkästä aikasyklistä, joka on käytetty esitutkintaan, niin se selittyy sillä, että tässä on toimittu monen valtion viranomaisten kanssa.

Poliisille on tullut tutkinnasta huomattavat kustannukset.

– Suurimmat kustannukset kohdistuvat somalikielen tulkkaukseen ja käännökseen. Sen kääntäminen on työlästä ja erityisen kallista. Tarkkaa rahasummaa minulla ei ole tiedossa, mutta kustannukset ovat tavallista esitutkintaa korkeammat, Björkqvist kertoo MTV3 Uutisille.

Puhutaanko kuitenkin sadoista tuhansista euroista?

- Sitä luokkaa kyllä, Björkqvist tarkentaa.

Rikosepäilyt kohdistuvat kuuteen ulkomaalaiseen Suomessa asuvaan henkilöön, mutta kaikkia heistä ei epäillä jokaisen rikosnimikkeen osalta. Rikoksesta epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.