Mainos

Suomen ensimmäinen kirjamaatti avattiin Lempäälässä

Pankkiautomaattia muistuttavaan laitteeseen on ladattu viitisensataa kirjaa. Kirjamaatin näytöltä voi katsella kirjojen kansia ja esittelytekstejä ennen lainausta. Laitteella tavoitellaan erityisesti nuoria perheitä, jotka eivät muuten kirjaston palveluita käytä.

Suomen ensimmäinen kirjastoautomaatti on avattu kauppakeskus Ideaparkissa Lempäälässä. Automaatista voi lainata kirjoja Pirkanmaan kirjastojen kirjastokortilla, ja kirjat voi palauttaa laitteeseen tai kirjastoon. Laitteella halutaan tavoittaa erityisesti nuoria perheitä, jotka eivät muuten kirjaston palveluita käytä.

Pankkiautomaattia muistuttavaan laitteeseen on ladattu viitisensataa kirjaa. Kirjamaatin näytöltä voi katsella kirjojen kansia ja esittelytekstejä ennen lainausta. Mallia on haettu Ruotsista, missä ensimmäinen kirjastoautomaatti avattiin kolmisen vuotta sitten.

Laitteen käyttöönotto viivästyi muutamalla kuukaudella. Lempäälän kirjastotoimenjohtaja Kristiina Suominen kertoo, että viivästys johtui ohjelmisto-ongelmista laitteen ja kirjastojärjestelmän välillä. Kirjamaatin viralliset avajaiset pidetään syksymmällä koekäytön jälkeen.

- Nyt laitetta koekäytetään jonkin aikaa, jotta voimme korjata mahdolliset puutteet ja viat. Lisäksi seuraamme asiakaspalautetta ja kirjojen menekkiä. Kirjavalikoimaa säädetään menekin mukaan, jos tarvetta tulee, Suominen sanoo.

Laitteeseen on ladattu runsaasti lasten ja nuorten kirjoja, romaaneja ja harrastuskirjallisuutta. Suominen on kuitenkin varautunut romaanien lisäämiseen, sillä Ideaparkin työntekijöistä suuri osa on nuoria aikuisia.

Laitteen käyttöä kokeillaan aluksi vuoden 2009 loppuun. Kirjamaatin reilun 100 000 euron kustannuksiin osallistuvat Lempäälän kunnan lisäksi opetusministeriö, lääninhallitus sekä Pirkanmaan liitto.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.