Mainos

Suomen ensimmäinen EU-taistelujoukko ei päässyt tositoimiin

Huippukoulutetut sotilaat ovat olleet pettyneitä, kun kutsua tositoimiin ei tullutkaan.Taistelujoukon päivystys alkoi vuodenvaihteessa ja päättyy tämän kuun lopussa.

Suomalaiset nopeaan toimintaan koulutetut valmiussotilaat eivät ole joutuneet tositoimiin puolen vuoden päivystysjaksollaan. Saksa-Hollanti-Suomi -taisteluosasto oli puoli vuotta valmiina pikalähtöön hoitamaan kriisinhallintaa tai konflikteja maailmalla.

Suomen-osastoon kuuluu 161 sotilasta, joiden pääjoukko päivystää Porin prikaatissa Säkylässä kesäkuun loppuun. Osa joukoista työskenteli päivystysaikana muun muassa Saksassa.

Pettymys valmiussotilaille

EU-joukon tiukkatahtinen koulutus alkoi jo vuosi sitten ja päivystys vuodenvaihteessa. Huippukoulutetut sotilaat ovat melko pettyneistä, kun lähtöä ei tullutkaan. Yksi lähtöä odottaneista on sotilasvirkamies, lääkäri Valpuri Taulasalo.

- Lääkärinä ajattelen, että on hyvä ja ihmishenkiä säästävä tilanne, ettei tänä aikana puhjennut sellaista kriisiä, jossa meitä olisi tarvittu, sommittelee 31-vuotias helsinkiläinen Taulasalo sanojaan.

EU:n nopean toiminnan joukot

Valmiussotilasta kuitenkin selvästi harmittaa. Nyt jäi esimerkiksi testaamatta kokonaan uudistettu lääkintäkonsepti, jonka Taulasalo uskoo tehostavan potilaiden hoitoa kriisitilanteiden vaikeissa oloissa.

Jo päivystyksen alkaessa hänellä oli aavistus, ettei suomalaisosastolle sopivaa operaatiota välttämättä tule.

- Joidenkin arvioiden mukaan Keski-Afrikan kriisipesäkkeissä olisi saatettu tarvita apua. Kun kevät kului, tiesin lähdön jäävän, Taulasalo kertoo.

Sotilaskin sisustaa

Ajatus kasarmin kalseissa makuusaleissa vietetystä puolesta vuodesta on karmaiseva, mutta onneksi väärä.

- Me asuimme varuskunnan läheisyyden virka-asunnoissa, jotka ovat kauniissa ympäristössä olevia rivitaloasuntoja. Soluasunnossa meitä oli kolme naista ja kaikilla oma huone, Valpuri Taulasalo oikaisee.

Naisten sisustusnäpit syyhyävät armeijakomennuksellakin.

- Toimme omat huonekalut, verhot ja tyynyt - ihan sävy sävyyn. Puolustusvoimain tarjoama kalustus on melko eleetön, ja tämä oli meille toinen koti melkein vuoden, Taulasalo muistuttaa.

Ja miessotilaatkin kuulemma sisustavat.

- Tai eivät ihan kaikki, sotilasvirkamies myöntää.

Peukaloita ei valmiussotilas ole pyöritellyt operaation puuttumisesta huolimatta. Tavallista työpäivää ei ole, vaan jokainen on kiireisistä sirpaleista koottu. Periaatteessa väki tekee päivävuoroa, viikonvaihteet ovat osin vapaita.

Lääkärin päivään mahtui monenlaista palaveria, potilastyötä ja koulutusta.

- Jos koulutuksesta tykkää, tämä on ihan ihannekeikka. Jokainen täkäläinen perusjääkärikin on nyt paremmin koulutettu kuin tavallisen varuskunnan lääkintämies, kehaisee Taulasalo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.