Mainos

Suomen ensimmäinen aurinkoenergiaa hyödyntävä uimahalli Poriin

Porissa on valmistunut Suomen ensimmäinen aurinkoenergiaa käyttävä uimahalli. Hallissa hyödynnetään aurinkoenergiaa sekä sähkön että lämmön tuotannossa.

Porin uuden uimahallin aurinkoenergiaratkaisut on arkkitehdin toiveiden mukaisesti piilotettu näkyvistä. Julkisivuun kätketyt aurinkolämpökeräimet ovat porilaisyrityksen oma keksintö.

Lisää aurinkolämpökeräimiä ja aurinkosähköpaneeleja on sijoitettu hallin katolle.

Aurinkoenergialla tuotetaan kolme prosenttia hallin tarvitsemasta sähköstä ja viisi prosenttia lämmöstä. Aurinkoenergiaa olisi voitu hyödyntää enemmänkin, mutta keräimet haluttiin pitää käytössä ympäri vuoden.

– Jos olisimme laittaneet enemmän aurinkolämpöä, olisimme joutuneet pysäyttämään käytön kesällä, jolloin käyttöikä olisi jäänyt 25 vuoteen. Tällä periaatteella ne voivat toimia ympäri vuoden, kun aurinko paistaa, ja päästään lähelle 40 vuoden käyttöikää, kertoo Aurubis Finlandin teknologia-asiantuntija Petri Konttinen.

Halli tuli maksamaan vajaat 18 miljoonaa euroa. Aurinkoenergiaratkaisujen osuus hinnasta oli noin 600 000 euroa. Siitä kolmasosa saatiin energiatukena työ- ja elinkeinoministeriöltä.

Porissa uskotaan, että investointi aurinkoenergiaan tuo myönteistä imagoa ja houkuttelee lisää aurinkoenergiaprojekteja alueelle.

– Toki sillä on hintaa eikä se maksa itseään kovin lyhyessä ajassa takaisin, mutta kyllä me tästä sen maineen saamme ja tietyn kunnian saamme, että olemme uskaltaneet, toteaa Porin teknisen palvelukeskuksen päällikkö Jukka Kotiniemi.

Uimahalli avataan yleisölle lauantaina.

Katso Päivi Mäki-Petäjän raportti Porista (Kymmenen uutiset 21.9.2011)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.