Mainos

Suomen Bukarestin-suurlähetystössä tilisotkuja

Ulkoministeriö on tehnyt tutkintapyynnön viisumitulojen tilityksiä koskevista epäselvyyksistä Suomen Bukarestin

-

Suomen Bukarestin-suurlähetystössä Romaniassa on ilmennyt epäselvyyksiä viisumitulojen tilityksissä. Lähetystön entisen työntekijän epäillään kavaltaneen rahaa. STT:n tietojen mukaan kyse on alustavasti noin 20 000 eurosta.

Työntekijä hoiti lähetystössä viisumiasioita. Hän on Suomen kansalainen.

Ulkoministeriö teki epäselvyyksistä rikosilmoituksen maaliskuussa. Asiaa tutkitaan Tampereen poliisissa törkeänä kavalluksena ja virka-aseman väärinkäyttönä. Tutkinnanjohtaja Juha Siljamäen mukaan tutkinta on tänään ollut vasta alkumetreillä, eikä ketään ollut vielä kuulusteltu.

Kavalluksesta epäilty henkilö siirtyi Bukarestista muihin tehtäviin jo viime vuonna. Samalla päättyivät myös epäselvyydet tileissä. Viime kuussa virkailija pidätettiin muista tehtävistä ja siirrettiin Helsinkiin. Ulkoministeriön reviisori Marja Paulin vahvistaa, että epäilty ei ole sama henkilö, joka nykyään hoitaa viisumiasioita Bukarestissa.

Valvonnassa puutteita


Epäselvyydet tulivat ilmi, kun Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) teki tammikuussa rutiiniluontoisen tarkastuskäynnin suurlähetystöön. Viime vuotta koskeneessa tarkastuksessa havaittiin, että viisumeista ja oleskeluluvista perittyjä tuloja oli tilitetty kassaan vähemmän kuin olisi pitänyt. Ulkoministeriön omissa tutkimuksissa epäselvyyksiä löytyi pidemmältä ajalta, vuosilta 2001-2003.

Oleskeluluvan hinta on Romaniassa noin 54 euroa ja viisumin vajaat 22 euroa. Niiden kysyntä on maassa runsasta.

VTV:n mukaan nyt ilmennyt asia tuo esille useita puutteita viisumien käsittelyyn liittyvässä valvonnassa edustustoissa. VTV tähdentääkin, että ministeriön täytyy verrata viisumituloja ja kirjanpidon tietoja myös muissa suurlähetystöissä. Vastuu viisumitulojen valvonnasta kuuluu tarkastusviraston mukaan sekä ministeriölle että edustuston päällikölle.

Ulkoministeriö on jo ottanut muidenkin suurlähetystöjen viisumitulot tarkempaan syyniin. -Tavoitteena on, että vastaavanlaisen tapauksen toistuminen ei kerta kaikkiaan olisi mahdollista, hallinnollisista asioista vastaava alivaltiosihteeri Hannu Himanen linjasi.

Hyvin harvinainen tapaus

VTV tekee vastaavanlaisia tarkastuksia suurlähetystöihin pari kolme kertaa vuodessa. Tarkastusviraston ohella rahaliikennettä seurataan myös ministeriön sisäisillä tarkastuksilla. Epäselvyydet edustustojen rahaliikenteessä ovat sekä VTV:n että ulkoministeriön mukaan äärimmäisen harvinaisia.

-Huolimattomuudesta tai säännösten epätarkasta soveltamisesta aiheutuu toisinaan huomautettavaa, mutta se on hallinnon rutiinia eikä sitäkään tapahdu yhtenään. Virkamiehemme ovat ammattitaidoltaan ja moraaliltaan korkeatasoisia. Tämä on hyvin poikkeuksellista ja hämmentävää myös meille, Hannu Himanen sanoi.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.