Mainos

Suomen autoverojutun tuomio siirtyy syksyyn

Suomen autoverotusta koskeva oikeuspäätös siirtyy ensi syksyyn. EY:n tuomioistuin vahvisti tänään, että käytetyn auton tuontia koskevassa kiistassa annetaan tuomio syyskuun 19. päivänä.

Päätöstä ns. Antti Siilinin jutussa on odotettu Suomessa jo pitkään. EY-oikeuden mukaan tuomion siirtyminen syksyyn ei johdu mistään erityisestä syystä. Tuomio koskee Suomeen tuodun henkilöauton verokiistaa. Kyse on siitä, miten jäsenmaa saa verottaa yksityishenkilön toisesta EU-maasta tuomaa autoa. EY-oikeuden julkisasiamies katsoi viime lokakuussa, että Suomen käytettyjen tuontiautojen verotus on syrjivää.

Ratkaisuehdotuksen mukaan verotus on ristiriidassa EU-lakien kanssa, koska tuotuja autoja voidaan verottaa raskaammin kuin kotimaassa myytäviä autoja. Itävaltalainen julkisasiamies Cristine Stix-Hackl totesi, että tuontiauton veron määrä ei saa olla suurempi kuin kotimaan markkinoilla olevan vastaavan auton verotusarvo. Autoa on myös verrattava samanlaiseen ajoneuvoon, kun veroa määritetään. Ratkaisuehdotus ei sido oikeutta, mutta EY:n tuomioistuin noudattaa usein julkisasiamiehen kantaa.

EY-oikeus kiisti vaikutusepäilyt

Helsinkiläinen Antti Siilin toi keväällä 1998 Saksasta käytetyn Mercedes Benz -henkilöauton, josta Helsingin piiritullikamari peri autoveroa ja arvonlisäveroa yhteensä yli 56 000 markkaa. Siilin valitti verosta, ja korkein hallinto-oikeus on hakenut ennakkopäätöstä Euroopan yhteisöjen tuomioistuimelta.

Europarlamentaarikko Ari Vatasen (kok.) mukaan kansalaiset ovat epäilleet, että Suomen hallitus olisi hidastanut käsittelyä kulisseissa. Suomen autoverotusta vastaan pitkään kampanjoinut Vatanen kertoo saaneensa suomalaisilta lukuisia tällaisia viestejä. Luxemburgissa sijaitsevasta oikeudesta kiistettiin epäilyt, joiden mukaan jäsenmaa voisi vaikuttaa jutun käsittelyyn tai aikatauluun. -Mikään hallitus ei voi vaikuttaa asiaan, EY-tuomioistuimen tiedotusosastolta todettiin.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.