Mainos

Suomen alkoholin tuontirajoituksille lisäaikaa

EU:n valtiovarainministerien kokoukseen maanantaina Brysselissä osallistunut valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) kävi yllättäen keskusteluja myös Suomen alkoholintuontirajoituksista. Niinistö tapasi komissaari Mario Montin, jolle hän yritti vielä kerran perustella sitä, miksi Suomessa on unionin direktiivien vastaiset lait.

Niinistö ehdotti komissaari Montille, että Suomi esittäisi perustelujaan vielä kahdessa jaksossa. Montin tiedottajan Elisabetta Olivin mukaan ensimmäinen lisäselvitys Suomesta on tarkoitus tehdä pikapuoliin ja toinen myöhemmin, Niinistön mukaan heti vaalien jälkeen. Monti kertoi Niinistölle arvostavansa sitä, että Suomi on valmis toimimaan asiassa ja löytämään sille ratkaisun. Hän odottaa tarkempaa ehdotusta ennen kuin toimii, tai voi yleensäkään kertoa, onko ehdotus hyväksyttävissä. Monti kaipaa konkreettista selvitystä Suomen aikeista syyskuuhun mennessä, muuten komissio antaa Suomelle perustellun lausunnon asiasta. Ennen tapaamistaan Montin kanssa Niinistö totesi neuvottelujen olevan vain tunnustelevia.

-Minulla ei ole mitään uusia lähtökohtia hallituksen suunnasta. Tarkoitus on katso päästäänkö asiassa eteenpäin, Niinistö kertoi. Hän arvioi asiaan sisältyvän niin paljon julkistaloudellisia intressejä, vaikka niitä kaikkia ei tiedetäkään, että kokonaisuus olisi syytä "hahmottaa ja ottaa hallintaan" seuraavan hallitusohjelman yhteydessä.

Valtio aina häviäjänä

Komissio antoi Suomelle viime vuoden lopussa virallisen huomautuksen asiasta. Suomen antama vastaus ei ole komissiota tyydyttänyt ja syksyn mittaan on odotettavissa perusteltu lausunto, johon yleensä on kaksi kuukautta aikaa vastata. Ellei Suomen toinenkaan vastaus tyydytä komissiota saattaa Suomi joutua EY-tuomioistuimen eteen. Jos Suomi suostuu muuttamaan lakejaan, se menettää veromarkkoja, ja jos se ajautuu EY-tuomioistuimeen, saattaa sekin käydä kalliiksi. Komission mielestä määräys siitä, että matkailijan on oltava Suomen ja EU:n ulkopuolella vähintään 20 tuntia, saadakseen tuoda alkoholia, on tullittomuusdirektiivien vastainen. Tullidirektiivi määrää, että 175 ecun arvosta tavaraa saa henkilökohtaista käyttöä varten tuoda Eta-alueen ulkopuolelta.

Ei mainintaa aikarajasta

Komissio tarkentaa, ettei direktiivi mainitse mitään alkoholia koskevista poikkeuksista tai aikarajoista. Myös se, ettei kolmansien maiden kansalaisten - käytännössä virolaisten ja venäläisten - sallita tuoda alkoholia Suomeen, elleivät he viivy kolmea vuorokautta, on vastoin EU-direktiivejä. EU-maiden välillä saa alkoholijuomia viedä 10 litraa väkeviä, 20 litraa välituotteita, 90 litraa viinejä ja 110 litraa olutta. Suomessa noudatettavalta 20 tunnin säännöltä menee osittain pohja pois vuonna 2004, kun Suomen on vapautettava EU:n sisämarkkinoilta tuotavan alkoholin määriä. Suomi on perustellut 20:n tunnin sääntöä komissiolle mm. sosiaalisilla ja terveydellisillä syillä. Myös verotuloihin Viipurin ja Tallinnan kaljaralli vaikutti raskaasti.
(JOUKO KITULA, STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.