Mainos

Suomen ainoa aseyhtiö italialaisomistukseen

Suomen ainoa aseita valmistava yritys Sako siirtyy italialaisen Berettan perheen aseyritykselle.

Sako


Beretta-suvun edustajat vakuuttavat, että Sakon toiminta Suomessa jatkuu nykyisellään. Beretta on maailman vanhin yritys. Jo 1526 Beretta-niminen henkilö myi aseita Venetsian tasavallalle. Dekkareistakin tuttua Berettaa monet pitävät asemaailman aatelina.

Sakon hallituksen puheenjohtaja Juhani Riutta on tyytyväinen kauppaan, jonka arvoa osapuolet eivät halua julkistaa. Riutta arvioi, että Beretta-omistuksen myötä Sako voi vaikka laajentaa tuotevalikoimaansa kivääreistä esimerkiksi pistooleihin ja haulikoihin, jotka kuuluvat Berettan tuotantoon.

Metsästys- ja tarkkuuskivääreitä valmistavan Sakon osuus Suomen kiväärimarkkinoista on noin 70 prosenttia. Beretta myy Suomessa mm. haulikoita. Sakon valmistusyksiköt ovat Riihimäellä, Hausjärvellä ja Tourulassa.

Yhtiön palvelussa on runsaat 200 ihmistä ja liikevaihtoa tänä vuonna kertyy noin 150 miljoonaa markkaa. Riutan mukaan Sako on ainoa yritysmuotoinen asevalmistaja Suomessa.

Muut aseiden valmistajat ovat enimmäkseen pajoja. Berettan liikevaihto viime vuonna oli noin 1,4 miljardia markkaa ja henkilöstön määrä noin 2000.

Sakon juuret 1920-luvulla

Sakon juuret ovat 1920-luvulla. Nykyinen Sako muodostui, kun Sako, Tikkakosti ja Valmet yhdistivät voimiaan 1980-luvulla.

Viime vuoteen asti Valmet ja Nokia omistivat Sakon puoliksi. Vuosi sitten Valmet osti Nokian osuuden Sakosta ja tämän vuoden alussa Sako siirtyi Metso-konserniin, kun Valmet ja Rauma fuusioituivat Metsoksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.