Suomen ääntämistä voi pian opiskella netissä

Maahanmuuttajat voivat tulevaisuudessa opiskella suomen ja ruotsin puhumista ja ääntämistä internetissä. Opetusmateriaali on tarkoitus saada verkkoon vuonna 2011.

- Palvelun avulla kieltä voi opiskella ajasta ja paikasta riippumatta. Tarkoituksena on, että Suomeen tulevat voisivat opiskella kieltä jo ennen muuttoa. Palvelu tukee myös jo lähiopetusta saaneiden maahanmuuttajien oppimista, kertoo projektipäällikkö Ulla Rönnberg Opetushallituksesta.

Verkkopalvelu aloittaa alkeistasolta, mutta myöhemmin opetusta tarjotaan myös pidemmälle edistyneille. Opetushallitus valmistelee myös kielitutkinnon eri tasojen linkittämistä verkko-opetukseen. Opetuksen ja kielitutkintojen digitalisointi maksaa viisi miljoonaa euroa.

Internetissä on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia kieliopintoihin, mutta puhumista niissä ei voi juuri harjoitella. Tämän puutteen Opetushallituksen projekti aikoo poistaa.

- Tavoitteenamme on tuottaa selkeä kokonaisuus, jotta maahanmuuttaja pääsee heti sisälle opetukseen tietyn systeemin kautta.

Pakolaisten polku on usein pitkä

Alle kolme vuotta Suomessa asuneella maahanmuuttajalla on oikeus kymmenen kuukauden kielikoulutukseen. Koulutuksen ongelmia ovat valtakunnallisen koordinoinnin vähyys ja opetuksen epätasaisuus.

Suoranaista pulaa opetuksesta on lähinnä vain Uudellamaalla, jossa asuu puolet maahanmuuttajista.

- Vaikka maahanmuuttajien määrä kasvaa koko ajan, ei ongelma ole akuutti muualla Suomessa, arvioi erikoissuunnittelija Irma Heikkilä-Paukkonen sisäministeriöstä.

Viime vuonna Suomeen muutti runsaat 25 000 henkeä. Heistä ulkomaalaisia oli vajaat 17 000. Työvoimapoliittisen koulutuksen piiriin kuuluvien kotoutettavien osuus oli noin 5000.

Yli puolet kotoutettavista on suomalaisten puolisoita. Heidän ja työn perässä Suomeen muuttaneiden motivaatio kielen oppimiseen on yleensä hyvä.

- Sen sijaan pakolaisilla polku on usein pitkä. Ongelmat koskevat monia luku- tai kirjoitustaidottomia tai suurperheen äitejä. Toki joukossa on menestystarinoitakin, Heikkilä-Paukkonen kuvaa.

- Suurin haasteemme on linkittää koulutus työelämälähtöiseksi, niin että se motivoisi opiskelemaan.

Alkuvaiheen ohjauksen kehittämisohjelmalla tavoitellaan selkeyttä ja pysyvyyttä kaikkeen maahanmuuttajien koulutukseen.

- Toivoisi toisaalta, ettei jokaisessa työtehtävässä vaadittaisi niin hirveän hyvää kielitaitoa. Työnantajan vaatimukset ovat usein aika kovia, vaikka monessa tehtävässä riittäisi, jos tukikielenä on englanti. Toki kaikilla pitää olla mahdollisuus oppia myös suomea, Heikkilä-Paukkonen pohtii.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat