Mainos

Suomelta ja Turkilta esitys YK:n rauhanvälityksestä

Suomi ja Turkki ovat tehneet päätöslauselmaesityksen YK:n rauhanvälitystoiminnan lisäämisestä, kertoo ulkoministeri Alexander Stubb (kok.). YK:n yleiskokoukseen osallistuvan Stubbin mukaan päätöslauselmaluonnoksen pitäisi tulla käsittelyyn keväällä.

- Kuka voisi vastustaa rauhanvälitystoimintaa, Stubb kommentoi toiveikkaasti lauselman läpimenomahdollisuuksia ulkoministerien tiedotustilaisuudessa New Yorkissa.

Stubbin mukaan sen takana on monia vaikutusvaltaisia tahoja kuten EU, Arabiliitto ja Afrikan Unioni.

- Odotamme, että siitä tulee tuskaton prosessi, jossa ei tarvita rauhanvälittäjiä, hyväntuulinen ulkoministeri vitsaili.

Kyseessä on vasta toinen kerta Suomen historiassa, kun se on laatimassa ja esittämässä YK-päätöslauselmaa, ja valmisteluja käydään tiiviisti. Vuonna 2004 Suomi oli mukana tekemässä globalisaation sosiaalista ulottuvuutta koskevaa päätöslauselmaa.

Sarana idän ja lännen välissä

Stubbin mukaan Turkilla on erittäin paljon vaikutusvaltaa, josta on hyötyä rauhanvälityksessä.

- Sillä on paljon sananvaltaa Lähi-idässä, Afrikan sarvessa ja Iranissa ja lisäksi se on Yhdysvaltain läheinen kumppani. Se on kuin sarana idän ja lännen välissä, Stubb muistuttaa.

Myös Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu on tyytyväinen.

- Tämä on ollut erinomainen alku.

Tänään pidetyssä rauhanvälitysseminaarissa oli kahdeksan ulkoministeriä, ja kiinnostus rauhanvälitysesitystä kohtaan on ollut korkealla meneillään olevan YK:n yleisistunnon aloitusviikon aikana.

Stubb painottaa myös sitä, että rauhanvälitystoiminnan tehostaminen korostaisi YK:n roolia. Samalla sen olisi mahdollisuus käyttää apunaan alueellisia järjestöjä ja tiettyjen jäsenmaiden eritysosaamista.

- Minkään ryhmän sulkeminen ulos ei ole myöskään tarkoituksenmukaista.

Stubbin mukaan tapaamisessa mukana ollut presidentti Martti Ahtisaari painotti, että on vaarallista luokitella ketään terroristiksi, kun kyseessä on rauhanvälitys.

(MTV3 - STT)

Katso ulkoministeri Alexander Stubbin puhelinhaastattelu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.