Suomelta 10 miljoonaa pohjoisen ulottuvuuden ympäristöhankkeisiin

Suomi aikoo rahoittaa pohjoisen ulottuvuuteen liittyviä ympäristöhankkeita kymmenellä miljoonalla eurolla. Hallitus teki asiasta periaatepäätöksen tänään.

Suomi osallistuu ensi viikon tiistaina Brysselissä pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuusrahaston maksulupauskokoukseen ja vahvistaa sitoumuksensa. Rahat on tarkoitus maksaa viiden vuoden aikana. Ensimmäisen vuoden rahoitus on hyväksyttävä lisäbudjetin yhteydessä.

Ympäristökumppanuuden tarkoituksena on yhdistää EU:n, kansainvälisten rahoituslaitosten ja lahjoittajavaltioiden rahat ja toteuttaa niillä ympäristö- ja ydinturvahankkeita, lähinnä Luoteis-Venäjällä. Hankkeen ohjausryhmä on valinnut ensisijaisiksi hankkeiksi kaksitoista ympäristöhanketta ja kuusitoista ydinturvahanketta Barentsin alueella.

Ryhmään kuuluvat edustajat Euroopan investointipankista, EBRD:stä, Pohjoismaisesta investointipankista, Maailmanpankkiryhmästä, komissiosta sekä Venäjän federaatiosta. Ympäristöhankkeita tukeva rahasto perustetaan Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin EBRD:n yhteyteen, kunhan siihen saadaan vähintään 100 miljoonan euron sitoumukset viideltä lahjoittajalta, minimirahoituksen ollessa 10 miljoonaa euroa.

Lahjoittajat voivat suunnata rahansa joko ydinturvaan tai ympäristöhankkeisiin. Suositummaksi näyttävät nyt nousevan ydinturvahankkeet. Tähän asti rahaa ovat luvanneet EU:n komissio, jolta on tulossa 50 miljoonaa euroa, sekä Hollanti, Norja, Ruotsi, Tanska ja Venäjä, jotka ovat kukin luvanneet 10 miljoonaa euroa. Suomen lahjoituksen myötä alaraja siten ylittyy. Myös Britannialta ja Ranskalta odotetaan sitoumuksia.

Hollanti ja Norja haluavat rahoittaa pelkästään ydinturvahankkeita ja komissio suuntaa rahoistaan 40 miljoonaa niihin. Ruotsi ei sido rahoitustaan. Suomi aikoo jakaa rahoituksesta kahdeksan miljoonaa ympäristöhankkeisiin, kaksi miljoonaa ydinturvaan.

Barentsin alueella on runsaasti entisen Neuvostoliiton laivaston ydinkäyttöisiä laivoja ja sukellusveneitä, joiden reaktoreita ja niiden tuottamia ydinjätteitä ei ole pystytty tekemään vaarattomiksi. Saneeraamattomat ydinjätteet muodostavat riskin pohjoiselle ympäristölle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat