Mainos

Suomelta 10 miljoonaa Pietarin vedenpuhdistamolle

Suomi avustaa Pietarin lounaisen jätevedenpuhdistuslaitoksen rakentamista kymmenellä miljoonalla eurolla. Sopimus asiasta allekirjoitettiin Itämeren maiden huippukokouksen yhteydessä Pietarissa.

Suomi on vahvistanut lupaamansa kymmenen miljoonan euron avustuksen Pietarin lounaisen jätevedenpuhdistuslaitoksen rakentamiselle.

Sopimus allekirjoitettiin Itämeren maiden huippukokouksen yhteydessä Pietarissa. Samalla myös Ruotsi sitoutui maksamaan lupaamansa sata miljoonaa kruunua. Allekirjoitustilaisuutta todistivat pääministeri Paavo Lipposen lisäksi Ruotsin Göran Persson.

Puhdistuslaitosta on Suomen puolelta ajettu pitkään, ja urakkasopimus allekirjoitettiin toukokuussa. Venäjän puolelta puuttuu vielä tukikirje, jossa Venäjän viranomaiset vahvistavat, että hanke on Venäjän ja ympäristön kannalta tärkeä. Tämä kirje tarvitaan, jotta hankkeelle saadaan Pohjoismaisen investointipankin sekä Euroopan investointipankki EBRD:n lupaamat lainat.

Kokonaisuudessaan laitoksen rakentaminen maksaa noin 180 miljoonaa euroa. Sen on määrä valmistua vuonna 2004 ja vähentää Pietarin päästöjä merkittävästi. Nyt Pietarin puhdistamot pystyvät käsittelemään noin 75 prosenttia suurkaupungin jätevesistä. Loput, noin 800 000 kuutiometriä, päätyvät suoran Nevajokeen ja Suomenlahteen.

Lounaista vedenpuhdistuslaitosta alettiin rakentaa jo Neuvostoliiton aikoihin 1980-luvulla, mutta hanke lopahti rahapulaan. Lounainen puhdistuslaitos pystyy valmistuessaan käsittelemään 330 000 kuutiota jätevettä päivässä. Kooltaan se on samaa luokkaa kuin Helsingin puhdistuslaitos.

Allekirjoitustilaisuudessa jouduttiin improvisoimaan. Suomen puolelta sopimuksen allekirjoitti suurlähettiläs René Nyberg eikä pääkonsuli Kauko Jämsén, sillä Jämséniä ja pääministerin valtuuskuntaa kuljettanut pikkubussi jäi pääministerin kyydistä ja juuttui liikenneruuhkaan matkalla lentokentältä.

Venäjän puolelta sopimuksen allekirjoittivat Pietarin kuvernööri Vladimir Jakovlev ja Pietarin puhdistuslaitoksen johtaja Feliks Karamazinov.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.