Suomelle povataan tuulista EU-puheenjohtajakautta – suomalaisasiantuntija näkee brexitissä myös hyviä puolia

Joko Brexitin veivamainen kyllästyttää Ulkopoliittisen instituutin EU-asiantuntijaa? 0:39

Suomea voi odottaa hyvinkin tuuliset ajat EU-puheenjohtajamaana heinäkuun alusta lähtien. Tällä viikolla Britannialle myönnetyn lisäajan ansiosta brexit-ratkaisut voivat kaatua Suomen puheenjohtajuuskaudelle, joka olisi riittävän haasteellinen jo ilman brexitiäkin.

Missä EU, siellä brexit. Siltä on unionin toiminta näyttäytynyt viime kuukaudet. Britannian EU-ero on vienyt lähes kaiken unionia koskevan palstatilan mediassa, mutta ennen kaikkea syönyt myös työaikaa EU-päättäjiltä ja unionin virkamieskoneistolta.

MTV Uutisten Uutisextra-ohjelmassa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin Juha Jokela listasi unionin suuria haasteita, ja niitä riittää myös Suomen heinäkuussa alkavalla puheenjohtajakaudella.

– Yllättäviä asioita saattaa tulle eteen nopeassakin tahdissa, ja siihen on syytä Suomen varautua. Mahdollisten brexit-ratkaisujen lisäksi maailma muuttuu koko ajan nopeasti. On ulkopoliittisia haasteita ja kauppapoliittisia haasteita, jotka varmasti säteilevät tulevaan puheenjohtajakauteen, arvioi Jokela.

Lisäksi on unionin sisäisiä haasteita: talouskriisi ei ole ohi, muuttoliikepolitiikassa yhteinen sävel on hukassa ja populistiset voimat repivät unionia erilleen. Syksyllä unionin pitäisi sopia myös rahanjaosta seuraavalle seitsemälle vuodelle.

Listalla on siis sen kokoluokan asioita, että aikaa todellakin pitäisi brexitiltä irrota.

Toisaalta suomalaisasiantuntija kaivaa brexit-veivaamisesta esiin myös jotain hyvää.

– Unioni on pystynyt monen asiantuntijan ja poliitikonkin mukaan yllättävän yksimieliseen ja yksituumaiseen toimintaan brexit-neuvotteluissa. EU:n 27 jäsenmaata ovat pysyneet tiukkoina ja yksimielisinä. Tämän yksituumaisuuden odotetaan säteilevän myös muuhun unionin toimintaan.

Heinäkuussa alkava Suomen puheenjohtajuuskausi on Suomelle jo kolmas. Suomi luopuu puheenjohtajuudesta vuoden lopussa.

Lue myös:

    Uusimmat