Mainos

Suomelle langettava tuomio veropetosjutussa

Turun hovioikeus tuomitsi vastaajan veropetosten osalta avunannosta ilman, että avunantoa koskevasta syytteestä olisi edes keskusteltu suullisen käsittelyn aikana tai että syyttäjä olisi esittänyt vaihtoehtoista syytettä.

Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta langettavan tuomion jutussa, joka koskee turkulaismiehen oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

Vuonna 1950 syntynyt mies tuomittiin Turun käräjäoikeudessa vuonna 1996 kahdesta törkeästä veropetoksesta, kahdesta veropetoksesta ja kirjanpitorikoksista vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Miehen katsottiin olevan vastuullisessa asemassa yhtiössä, jonka toiminnasta annettiin väärää tietoa veroviranomaisille.

Mies kiisti syyllisyytensä ja valitti asiasta Turun hovioikeuteen. Hovioikeus lyhensi vuonna 1997 ehdollista vankeusrangaistusta yhdeksään kuukauteen ja tuomitsi miehen veropetosten osalta avunannosta ilman, että avunantoa koskevasta syytteestä olisi edes keskusteltu suullisen käsittelyn aikana tai että syyttäjä olisi esittänyt vaihtoehtoista syytettä.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi, että vastaajalla on oikeus saada tieto sekä teoista, joista häntä syytetään että tekojen oikeudellisesta arvioinnista. Tällaisen tiedon antaminen on EIT:n mukaan edellytyksenä puolustuksen valmistelulle ja oikeudenmukaiselle oikeudenkäynnille.

EIT velvoitti Suomen maksamaan miehelle korvauksina vahingosta 1000 euroa ja oikeudenkäyntikuluista 2500 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.