Mainos

Suomelle korvaus maatalouden menetyksistä

Suomi saa täyden kompensaation taloudellisista menetyksistä, joita EU:n maatalousuudistus tuottajille aiheuttaa. EU:n maatalousministereiden aamulla saavuttaman neuvottelutuloksen mukaan Suomen vaatimat maataloustuet toteutuvat täysin asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

EU:n maatalousministerit pääsivät sopimukseen Agenda-ratkaisuun sisältyvästä maatalouspaketista varhain torstaiaamuna. EU:n historian mittavin maatalousuudistus syntyi kolme viikkoa kestäneiden neuvotteluiden jälkeen.

Saksan esittämä kompromissiehdotus hyväksyttiin maatalousneuvostossa määräenemmistöllä. 15 jäsenmaasta vain Portugali esitti vastalauseensa esitykseen. Maatalousministeri Kalevi Hemilän (sit.) mukaan syntynyt päätös on Suomen kannalta hyvä.

-Suomi saa nyt selvästi ja kiistattomasti täyden kompensaation Agendaan sisältyvistä tuottajahintojen alennuksista. Hemilän mukaan Suomi on EU:n jäsenmaista ainoa, joka on tähän tavoitteeseen yltänyt. Tulos on jopa parempi kuin mitä haettiin, sillä nyt tukia on tulossa noin 43 miljoonaa markkaa enemmän kuin mitä tavoitteissa alunperin vaadittiin.

Suomen erityisolosuhteet tunnustettiin lopulta

Aamuviideltä sopimusta tyyneen tapaansa kommentoinut Hemilä oli tulokseen tyytyväinen.

-Ratkaisu on merkittävä etenkin siksi, että Suomen erityisolosuhteet on nyt ensimmäistä kertaa EU:ssa selkeästi tunnustettu.

Pohjoiset olosuhteet tunnustettiin luomalla Suomelle erityinen viljan ja öljykasvien kuivatustukijärjestelmä, mikä on harvinaislaatuinen poikkeus markkinajärjestelyiden säännöksiin. Suomella on nyt myös oikeus maksaa peltokasvitukea maissia korvaavalle nurmisäilörehulle. Myös Ruotsi pääsee osalliseksi Suomelle räätälöidyistä tukimalleista.

Pakettia tuskin enää puretaan

Myös komission asettama tavoite 40,5 miljardin euron kustannustasosta seuraavan seitsemän vuoden aikana toteutuu Hemilän mukaan varsin hyvin. Se ylittyy nyt 1,5 miljardilla eurolla eli vajaalla 9 miljardilla markalla.

EU:n maatalouskustannukset nousevat kolmen lähivuoden ajan, mutta palautuvat vuoteen 2006 mennessä nykyiselle 40,5 miljardin euron tasolle. Hemilä arvioi, että sopimus täyttää sekä EU:n laajenemisen että Maailman kauppajärjestön WTO:n asettamat vaatimukset.

-Maailmalla on nyt runsaasti yllättyneitä maatalousasiantuntijoita, Hemilä luonnehti. Hemilän mukaan esityksellä on hyvät mahdollisuudet tulla hyväksytyksi myös koko Agenda-paketin jatkokäsittelyssä.

-Jos ratkaisua ryhdyttäisiin nyt purkamaan, se hajottaisi koko paketin, Hemilä arvioi.

Asia on esillä ensi viikonloppuna ulkoministereiden kokouksessa Saksassa ja maanantaina Brysselissä valtiovarainministereiden käsittelyssä. Lopullinen ratkaisu koko Agendasta tehdään Berliinin huippukokouksessa 24.-25. maaliskuuta.

Viime minuuttien valppaus palkittiin

Asetelmat Suomen kannalta paranivat mm. sen vuoksi, että arvioidut 770 miljoonan markan menetykset supistuivat noin 600-660 miljoonaan markkaan. Tämä johtui pääosin naudanlihan tukihintojen alentamisesta vain 20 prosentilla aiemmin esitetyn 25 prosentin sijasta.

Neuvottelujen viime vaiheissa suurimmaksi ongelmaksi noussut tuki öljykasveille ratkesi siten, että viljan kuivatustuki ulotettiin koskemaan myös öljykasveja. Sen puuttuminen olisi merkinnyt koko tuotantoalan loppumista Suomesta.

Hemilä on noudattanut komissaari Franz Fischlerin hänelle antamaa neuvoa ja pysynyt valppaana neuvottelujen viime minuuteilla, sillä öljykasvituki lienee viimeinen lisäys, mitä sopimukseen on otettu mukaan.

Osa tuista on vielä sopimatta

Suomen keskeisimmät vaatimukset eli viljan kuivatustuki ja nurmisäilörehutuki hyväksyttiin. Suomen eduksi koitui myös tärkkelysperunan tukitasojen nosto ja kiintiöiden alennus. Suomella on edelleen käytettävissään entisen tasoinen ympäristötuki ja muita kansallisia tukimuotoja, joita voidaan soveltaa tarvittaessa esimerkiksi öljykasveihin.

Saavuttamatta jäivät epäsuotuisille alueille myönnettävän LFA-tuen laajentaminen sekä vuoristotuen puuttuminen. LFA-tuen merkitys väheni, kun ratkaisussa luovuttiin Suomelle hankalasta, tukia alentavasta degressiivisyysmallista. LFA-tuen tasosta päätetään myöhemmin erikseen komission kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Suurin muutos maitotuotteisiin

Nyt hyväksytyn esityksen mukaan sekä viljan että naudanlihan tukihintoja alennetaan 20 prosentilla. Muutos astuu voimaan vuoden 2000 alusta. Viljan hinnanalennus astuu voimaan kahdessa erässä. Naudanlihan hinnanalennus toteutetaan kolmessa erässä.

Suurin muutos koskee maidontuotantoa koskevaa reformia. Uudistus lykätään alkavaksi vuoteen 2003. Tuolloin astuu voimaan 15 prosentin tukihintojen alennus. Hemilän mukaan maidontuotanto on turvattu Pohjois-Suomessa myös vuoden 2006 jälkeen. Maitokiintiöjärjestelmää tarkistetaan seuraavan kerran vuonna 2003. Peltokasvien osalta kesannointivelvoitteeksi sovittiin 10 prosenttia.

Rahaa jää ylikin

Suomen tavoittelema täysi kompensaatio toteutui maatalousministeriön laskemien mukaan yllättävän hyvin. Hintojen alennuksesta aiheutuva tulonmenetys on noin 1,54 miljardia markkaa, josta suorien tukien korotuksena korvataan noin 910 miljoonaa markkaa. Suomen erityisjärjestelyt kuivatustuen ja nurmisäilörehun tuen kautta tuovat noin 570 miljoonaa markkaa.

Viljan hinnan alentumisen kautta syntyvät rehukustannussäästöt ministeriö arvioi noin 100 miljoonaksi markaksi. Lopullisesti Agendan aiheuttamat muutokset voidaan arvioida vasta, kun nähdään mille tasolle markkinahinnat tulevaisuudessa asettuvat.

Anttilan mielestä Agendassa ongelmiakin

Keskustan varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila pitää Agenda 2000 -ratkaisua Suomen kannalta "kohtuullisena". Ongelmaksi jää kuitenkin tärkkelysperunan ja öljykasvien kohtelu, Anttila huolehtii. Maitouudistuksen kannalta häntä huolestuttavat yritykset romuttaa kansalliset maitokiintiöt. Sellaiset pyrkimykset Suomen on torpedoitava ajoissa, Anttila neuvoi. Anttila ei silti korottanut hallituksen yleisarvosanaa maatalouden alalla.

-Suomen oma hallitus on aiheuttanut viljelijöille paljon enemmän ongelmia ja tulonmenetyksiä kuin EU, Anttila moitti. Hän painotti, että maatalous tarvitsee myös kansallista tukea, jonka tason ratkaisee eduskuntavaalien tulos. -Vaalien jälkeen on palattava sille kansalliselle tukitasolle, millä sen jäsenyysneuvottelujen mukaan tulee olla, Anttila vaati.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.