Mainos

Suomelle huomautus hidastelusta biopolttoaineen käytössä

Suomi on jäämässä selvästi EU:n tavoitteesta lisätä biopolttoaineen käyttöä niin, että vuoden loppuun mennessä kaksi prosenttia tieliikenteen polttonesteistä tulisi erilaisista biopolttoaineista.

Suomi on saanut EU-komissiolta huomautuksen siitä, ettei se ole ottanut autojen biopolttoaineita käyttöön sovittua tahtia. Vuoden loppuun mennessä kaksi prosenttia EU-maiden tieliikenteen polttonesteistä tulisi olla bioetanolia, biodieseliä tai biokaasua. Suomi, kuten puolet muistakin EU-maista, on kuitenkin vielä kaukana tavoitteesta.

Suomessa valtio ei ole pyrkinyt ponnekkaasti edistämään biopolttoaineiden käytön lisäämistä, koska se merkitsisi valtion keräämien polttoaineverojen vähentymistä, myöntää ylitarkastaja Jukka Saarinen kauppa- ja teollisuusministeriöstä.

- Tällä hetkellä on arvioitu, että tämä [tavoite] edellyttää suurin piirtein biopolttoaineiden täydellistä verovapautta, ja kun liikennepolttoaineilla on kovat verot, niin jo pari prosenttia tekee kymmeniä miljoonia verotulojen menetyksenä.

Tuontisokerilla tai -viljalla auton bensiinitankki täyttyisi halvemmalla, mutta se ei edistäisi Suomen maataloutta. Kotimaisten biopolttoaineiden käytön lisääminen voisikin olla pelastus esimerkiksi sokeriteollisuudelle, mutta päättäjät painiskelevat kannattavuuskysymysten kanssa.

Nyt kohtuuhintaiselle ekoautoilulle toivotaan pelastusta puusta.

- Näkymät ovat aika lupaavia. Nimenomaan tällaisiin puupohjasiin raaka-aineisiin ja niistä tehtävään polttonesteeseen voitaisiin ensi vuosikymmenellä päästä, kertoo Jukka Saarinen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.07.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.