Mainos

Suomelle erityisasema BSE-testeissä?

Suomi, Ruotsi ja Itävalta saanevat mahdollisuuden poiketa pakollisista BSE-testeistä. Euroopan unionin maatalousministerit sopivat myöhään illalla, että EU:n komissio harkitsee erityisasemaa niin sanotuille alhaisen riskin maille.

Testien avulla halutaan estää hullun lehmän taudin leviäminen. Komissio on esittänyt, että kaikki yli 30 kuukautta vanhat naudat on joko testattava tai hävitettävä. Mahdollinen poikkeus ei saa vaikuttaa unionin sisämarkkinoihin. Toisin sanoen esimerkiksi Suomesta ei voisi viedä testaamattomia nautoja niihin EU-maihin, joissa testit ovat pakolliset.

Aiemman esityksen mukaan testit aloitetaan riskieläimille ensi vuoden alusta. Ne on tarkoitus laajentaa kaikkiin yli 2,5-vuotiaisiin nautoihin heinäkuuhun 2001 mennessä. Teurastettujen ruhojen hävityspalkkiosta EU korvaa tuottajille 70 prosenttia lihan arvosta ja jäsenmaat loput. Myös hävityksestä koituvat kulut jäävät jäsenmaiden maksettavaksi.

Ministerien ratkaisu edellyttää vielä muodollista päätöstä naudanlihan hallintokomiteassa, joka kokoontuu 12. joulukuuta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.