Mainos

Suomella voi olla arvaamaton rooli Britannian EU-eroneuvotteluissa

Suomi saattaa joutua Brexit-neuvottelujen keskiöön EU-puheenjohtajakaudellaan syksyllä 2019. Komission rinnalla Brexit-neuvotteluita käy myös vaihtuvan EU-puheenjohtajamaan edustaja.

Aikataulua voidaan vielä vain arvailla, koska Britannia ei ole jättänyt eroilmoitusta. Alustavasti kahden vuoden neuvottelut käynnistyvät vasta Britannian ilmoituksesta, jota odotetaan maaliskuussa.

EU:n Brexit-neuvottelijaksi nimetty Michel Barnier on arvioinut, että ero voisi olla selvä jo loppuvuodesta 2018. Suomalaismepit eivät pidä aikataulua realistisena, koska edessä on hyvin vaativa neuvottelu.

– En usko, että on mahdollista päästä yhteisymmärrykseen niin monimutkaisesta ja vaikeasta asiasta, Nils Torvalds (r.) sanoo.

Vähintään kaksivuotisia neuvotteluita odottaa myös Henna Virkkunen (kok.)

–Tämä on todella laaja kokonaisuus ja uskon, että hyvinkin kaksi vuotta saadaan siihen menemään.

Torvaldsin mukaan on mahdollista, että Eurooppa-neuvosto antaa eroneuvotteluille lisäaikaa, jolloin ongelma päätyy myös Suomen hallituksen syliin.

– Se ei ole välttämättä mikään huono rooli järkevälle Suomelle, mutta ei myöskään helppo.

Suomen kannalta ajankohta voisi tosin olla parempikin, sillä eduskuntavaalit on käyty vasta samana keväänä, eikä hallitus välttämättä ole ehtinyt kunnolla aloittaa työtään.

Myös Liisa Jaakonsaari (sd.) pitää mahdollisena sitä, että Suomen puheenjohtajakausi on merkittävä eroneuvotteluissa.

– Olisi kuitenkin selkeämpää, että parlamenttivaaleihin mentäisiin selkeästi niin, että ratkaisut olisi tehty jo aiemmin, Jaakonsaari sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.