Mainos

Suomella hyvät mahdollisuudet EU-virastoon

Toiveet EU:n elintarvikeviraston saamiseksi Suomeen ovat lisääntyneet. Tukea on tullut lyhyen ajan sisällä sekä Euroopan parlamentilta että maatalouskomissaari Franz Fischleriltä.

Helsinki lobbaa elintarvikevirastoa itselleen viimeiseen asti. Tänään suomalaista elintarviketurvallisuuden osaamista on esitelty joukolle EU-maiden toimittajia. Huomenna heidät viedään Viikkiin katsomaan rakenteilla olevaa tiedekeskusta, sillä juuri Viikkiin Suomi haluaa EU:n elintarvikeviraston.

Viikin mahdollisuudet näyttävät nyt sangen hyviltä. Euroopan komissio on halunnut virastoa Brysseliin, mutta Brysselin kaupunki ei ole ilmoittautunut kilpailuun mukaan. Lisäksi erään virkamieslähteen mukaan komissio itsekin olisi jo pudottanut Brysselin pois pelistä. Komission maatalouskomissaari Franz Fischler arvioi tänään, että Suomi voisi saada viraston.

Myös Euroopan parlamentti on lausunut kantansa elintarvikevirastosta. Parlamentti kannati lämpimästi ajatusta viraston perustamisesta, mutta ei ottanut kantaa sijoituspaikkaan.

Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola sai lisättyä kannanottoon joukon kriteereitä, jotka tulisi ottaa huomioon paikkaa valittaessa.
- Sillä on oltava hyvä maine elintarviketurvallisuuden alalla, sen ei pidä vaarantaa viraston riippumattomuutta, sen pitää tarjota hyvä tieteellinen infrastruktuuri ja edellytykset elintarviketutkimuksen alalla, ja lisäksi sen on oltava hyven tietoliikenne- ja liikenneyhteyksien ulottuvilla, Korhola luettelee. Hän uskookin, että juuri Helsinki täyttää nämä kriteerit parhaiten.

Myös Riitta Myller yritti saada parlamentin paperiin mainitaan, että virasto sijoitettaisiin yhteen nyt esillä olevista hakijamaista - eli joko Helsinkiin, Italian Parmaan tai Espanjan Barceloonaan. Tämä ei kuitenkaan mennyt läpi. Myller on kuitenkin tyytyväinen parlamentin lähettämään viestiin.
- Viesti on ihan selkeästi se, että toisin kuin aiemmin on annettu ymmärtää, niin parlamentti ei missään tapauksessa mitenkään yksituumaisesti tue Brysseliä elintarviketurvallisuusviraston sijaintipaikkana.

Mikäli Bryssel sittenkin nousee kilpaan mukaan, Helsingin valintamahdollisuudet heikkenevät heti. Vaarana on myös se, että Ranskan huhutaan harkitsevan oman ehdokkaansa esittämistä. Mutta jos vaihtoehdot ovat Helsinki, Parma ja Barcelona, Helsingin mahdollisuuksia pidetään hyvinä.

Sijaintipaikkaa eivät päätä parlamentti tai komissio, vaan EU:n jäsenmaat. Ratkaisu on määrä tehdä Nizzan huippukouksessa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.