Suomella historiallinen mahdollisuus yleisurheilun EM-kisoissa

Suomella on mahdollisuus saada historiallisesti peräti neljä kilpailjaa mukaan naisten seiväshyppyyn Rooman EM-kisoihin.

Wilma Murrolla on puolustavana Euroopan mestarina osallistumisoikeus EM-kisojen seiväskisaan. Hänen takanaan Elina Lampela ja Saga Andersson ovat myös kisapaikan suhteen vahvoilla, sillä heillä on EM-kisoihin vaadittava tulosraja 450 tehtynä. Lampela ponkaisi ennätyksensä 456 viime vuonna Paavo Nurmi Gamesissa, ja Saga Anderssonin ennätys 450 on myös peräisin viime kesältä.

Neljäs seiväsnainen, joka kolkuttelee EM-kisojen portteja, on Silja Andersson ennätyksellään 431. Hän keikkuu viime viikon EM-rankingissa sijalla 35, mutta hänellä on silti edelleen mahdollisuus kisalippuun, kun kisoihin valitaan 30 parasta hyppääjää.

Seiväshypyssä tulosraja on tehtynä peräti 27:lla, joten nuoremman Anderssonin kisamatkan toteutuminen näyttää haastavalta. Hän ei myöskään parantanut asetelmiaan rankingissa viime viikonloppuna, kun hän jäi Lahden Motonet GP:ssä tulokseen 405, mutta mahdollisuudet kisalippuun on silti vielä olemassa.

Silja Anderssonin kisapaikka vaatisi muutaman poisjäännin hänen edestään. Urheilijoita jää kisoista pois esimerkiksi loukkaantumisten takia. EM-kisojen osalta ratkaiseva ranking julkaistaan keskiviikkona 29.5.

Edellisen kerran neljä suomalaisurheilijaa on ollut mukana arvokisoissa samassa lajissa vuonna 2009, kun miesten keihäänheitossa Suomea edustivat Tero Järvenpää, Tero Pitkämäki, Teemu Wirkkala ja Antti Ruuskanen.

Kuulassa poikkeuksellisen hyvä tilanne

Naisten kuulassa Suomella on positiivisin tilanne vuosiin. Kolmikko Senja Mäkitörmä, Eveliina Rouvali ja Emilia Kangas edustivat Suomea jo viime vuonna Budapestin MM-kisoissa ja nyt EM-valinta näyttää kaikkien osalta vahvalta.

Ennen sitä Suomen edustus naisten kuulantyönnössä on ollut melko laihaa. 2022 Münchenissä olivat mukana Mäkitörmä ja Rouvali, ja neljä vuotta aikaisemmin vain Mäkitörmä. 

Budapestissa tai aikaisemmissa EM-kisoissa ei menestystä tullut, mutta sen jälkeen Mäkitörmä ja Kangas ovat parantaneet ennätyksiään. Mäkitörmän kauden kotimainen kärki kirjataan 17,65 ja Kankaan vuoden paras on 17,60, tosin molemmat hallissa työnnettyinä. 

Tuloksilla kaksikko on EM-tilastoissa sijoilla 25 ja 26. Viime EM-kisoissa kuulantyönnön finaaliin pääsi tuloksella 17,33.

Lue myös:

    Uusimmat