Suomeenkin laki lähestymiskiellosta

Hallitus antoi tänään eduskunnalle parin vuoden ajan valmistellun lakiesityksen lähestymiskiellosta. Kielto voidaan määrätä, jos on perusteltu syy olettaa jonkun uhkaavan toista. Lähestymiskieltoon määrätty ei saa tavata suojattavaa eikä ottaa häneen yhteyttä.

Lähestymiskielto voitaisiin määrätä myös siten, että kieltoon määrättävä ei saisi oleskella suojattavan asunnon tai työpaikan lähellä. Kiellon määräisi käräjäoikeus. Kielto olisi voimassa enintään vuoden kerrallaan, ja kieltoja valvoisi poliisi. Kiellon rikkomisesta voitaisiin tuomita sakkoon tai enintään vuodeksi vankeuteen.

Lakiesitystä laadittaessa on lähdetty siitä, että kerrallaan voimassa olevien lähestymiskieltojen määrä ei olisi kovin suuri. Esityksen perusteluissa arvellaan, että lähestymiskieltoa käytettäisiin useimmiten naisten ja iäkkäiden ihmisten suojaamisessa. Näin ollen lailla voitaisiin kohentaa sukupuolten ja eri ikäryhmien tasa-arvoa.

Ylipäänsä lain katsotaan edistävän yksityisyyden suojaa. Samalla se edistäisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja YK:n julistusten linjausten toteuttamista. Asiasta tehtiin taannoin eduskunnassa lakialoite. Oikeusministeriö ilmoitti lausunnossaan valmistelevansa asiasta esitystä eduskunnalle.

Aiemmin ongelmana on ollut, että Suomessa ei ole juuri ollut lainsäädäntöä, jonka nojalla jotakuta voitaisiin kieltää tapaamasta toista. Lakiesityksen perusteluissa myönnetään, ettei lähestymiskieltokaan sellaisenaan pysty estämään kiellettyjä tapaamisia varsinkaan, jos asiaan liittyy mielenhäiriöitä tai päihdeongelmia. Siten sekä suojattavia ihmisiä että kieltoon määrättyjä on autettava myös sosiaalityön keinoin.

Lue myös:

    Uusimmat