Suomeen uusi kalalaji

Suomeen on rantautunut uusi kalalaji. Hopearuutanan löytää ainakin Helsingin Vanhankaupunginlahdelta.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkijat onkivat lokakuun alussa Vanhankaupunginlahdelta näytteeksi kymmenen hopearuutanaa. Laji on yleistynyt viime aikoina voimakkaasti Baltian maissa, ja sen ilmestymistä Suomeen on odotettu jo muutaman vuoden ajan. Hopearuutanan esiintymistä on selvittänyt tutkija Lauri Urho.

Hopearuutanoita ui todennäköisesti laajemmallakin alueella Suomessa, sillä ainakin yksi vonkale on jäänyt saaliiksi Pernajanlahdella. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos kaipaakin lisätietoja lajin levittäytymisestä. Tutkimuslaitos arvioi, että hopearuutana on tullut Suomeen jäädäkseen.

Lammikoiden lemmikki

Hopearuutanaa on viljelty lammikoissa ja siirrelty maasta toiseen. Nykyisin eväkkäitä ui suurimmassa osassa Aasiaa ja Eurooppaa.

Hopearuutana on ruumiinmuodoltaan korkea ja pullea, ja se muistuttaa ruutanaa ja karppia. Hopearuutanalta kuitenkin puuttuvat karpille ominaiset viiksisäikeet. Hopearuutanan kyljet ja vatsa ovat kellanvaaleat tai hopeiset, mutta ruutanalla ne ovat usein kullankeltaiset. Hopearuutanan pyrstön kärjessä on lovi, mutta ruutanan pyrstö on tasakärkinen. Kaikkein selkein ero on ruumiinontelon kalvon väri, joka on ruutanalla vaalea ja hopearuutanalla lähes musta.

Hopearuutana viihtyy lämpimissä ja rehevissä rantavesissä. Sitä voi onkia ainakin madoilla ja maissinjyvillä. Eväkäs saavuttaa 20-25 sentin pituuden ja neljänneskilon painon viidessä vuodessa.

(MTV3-STT)

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja