Suomeen tilatuissa kuljetushelikoptereissa vakavia ongelmia

20 Eurocopterin luovutus on jo lähes kolme vuotta alkuperäisestä aikataulusta jäljessä.

Suomen puolustusvoimille tilatussa NH-90-kuljetushelikopterissa on havaittu outo värinäilmiö, joka viivästyttää koneen valmistumista. Myös helikoptereiden pakkastestit ovat yhä tekemättä.

Kahdenkymmenen Suomeen tilatun Eurocopterin luovutus on jo kohta kolme vuotta alkuperäisestä aikataulusta jäljessä. Samaa kopteria odottelevat myös muun muassa Ruotsi, Norja, Saksa ja Ranska.

MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan kopterissa esiintyy värinäongelmaa, joka menee moottorien läpi pyrstöön.

- Se tieto perustuu NH:n eli koneen valmistajan mittauksiin. Niissä mittauksissa on todettu, että mennään siellä spesifikaation rajamailla ja tyyppihyväksynnässä katsomme, voidaanko kone niiltä osin hyväksyä, kertoo eversti Mika Soininen pääesikunnasta.

Lisäksi pakkastestien puuttuminen on lykännyt kopterin tyyppihyväksyntää, joten sillä ei voida virallisesti lentää.

- Koptereita ei ole vielä hyväksytty, koska tyyppihyväksyntä ei ole vielä edennyt pakkastestien läpikäyntivaiheeseen. Niitä voidaan arvioida sitten syksyllä, kun testit on prosessissa läpikäyty, Soininen ilmoittaa.

Koneen kehitystyön viivästymisestä on seurannut ongelmia myös lentäjien ja mekaanikkojen koulutukseen.

- Me olemme suunnitelleet koulutuksen niin, että olisimme aloittaneet jo pari vuotta sitten. Nyt on pidetty ohjaajien ja mekaanikkojen tietotaitoa ja kykytasoa yllä muilla keinoin, Soininen sanoo.

Soinisen mukaan henkilöstön varsinainen koulutus päästään aloittamaan vasta ensi vuoden puolella.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat