Mainos

Suomeen suunnitellaan halpahammasasemia

Tukholmassa toimivaa halpahammashoitolaa pyöritetään puolalaisvoimin, ja vastaavan aseman tuomista suunnitellaan myös Suomeen. Hammaslääkäriliiton mielestä konseptille on tilaa Suomessa.

Ruotsalainen City Dental -hammaslääkäriasema suunnittelee niin sanotun halpahammasasema -konseptin tuomista Suomeen. Vastaava asema toimii jo Tukholmassa.

Aseman hinnat ovat puolta halvemmat kuin muiden yksityisten hammaslääkäriasemien. Konseptin toimimisen mahdollistaa se, että kaikki City Dentalin hammaslääkärit ovat puolalaisia.

Ruotsin sosiaalihallitus aikoo tutkia City Dentalin toimintaa keväällä. Kritiikkiä on herättänyt muun muassa hoidon katkeaminen lääkäreiden vaihtuessa puolen vuoden välein.

Puolalaislääkärit tienaavat jonkin verran vähemmän kuin ruotsalaiset kollegat julkisella puolella. Osa matkaa takaisin kotimaahansa, kun puoli vuotta Tukholmassa tulee täyteen. Näin verotus säilyy koko ajan Puolassa.

Suomalaiset lisänneet ruuhkaa

Reilun kahden kuukauden aikana klinikalla on hoidettu 5100 potilasta ja kaikki ajat on varattu toukokuuhun saakka. Päivässä soittaja on yli 1000.

Ruuhkaa ovat osaltaan lisänneet suomalaiset. Parhaillaan kartoitetaankin mahdollisuuksia avata vastaavanlainen hammasasema Helsingissä.

- Olemme saaneet paljon kyselyjä suomenruotsalaisilta, jotka ovat lähettäneet postia, soittaneet ja jopa käyneet täällä, joten se on suunnitelmissa, mutta vasta myöhemmin tänä vuonna, sanoo City Dentalin perustaja ja toimitusjohtaja Mattias Santesson.

Santesson uskoo, että halpahammashoitola -konsepti toimisi Suomessa kuten Ruotsissakin. Hammasaseman avaamisen edellytyksenä kuitenkin on, että se voi kilpailla Suomessakin puolta halvemmilla hinnoilla.

Halvat hammaslääkärit eivät huoleta Hammaslääkäriliittoa

Suomen Hammaslääkäriliitto ei paheksu mahdollisesti Ruotsista Suomeen rantautuvia halpoja hammaslääkäriasemia.

Pelkoa ei ole, että ne veisivät asiakkaita muilta hammaslääkäriasemilta, sillä liiton mukaan Suomeen mahtuisi lisääkin hammaslääkäreitä. Suomessa terveyskeskusten hoitohinnat ovat myös selvästi Ruotsia halvempia ja kilpailutilanne ei ole niin edullinen kuin Ruotsissa.

Halvat hammaslääkäriasemat saavat liitolta kritiikkiä ainoastaan hammaslääkäreiden puoli vuosittaisesta vaihtumisesta.

- Hyvä hammashoito ei, siinä hammaslääkäri ottaa vastuun potilaasta vuosikausiksi ja silloin tämän kaltainen malli se istuu vähän huonosti tämmöseen hyvän hammashoidon periaatteeseen, sanoo toiminnanjohtaja Matti Pöyry Suomen Hammaslääkäriliitosta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 05.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.