Mainos

Suomeen salamatkustajia Aasiasta

15 salamatkustajaa kuljettanut laiva saapui Haminaan varhain aamulla. Salamatkustajat ovat noin 20-35-vuotiaita aasialaisia miehiä.

Haminan satamaan saapui tänä aamuna 15 salamatkustajaa suomalaisella rahtialuksella. Etniseltä taustaltaan aasialaista alkuperää olevat salamatkustajat olivat kätkeytyneet rekan perävaunuun, Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Juha Vuolle kertoi. Kaikki salamatkustajat olivat miehiä ja iältään noin 20-35-vuotiaita. Miehet olivat Haminaan saapuessaan hyvässä kunnossa.

Vuolteen mukaan miehet olivat joutuneet järjestäytyneen rikollisuuden uhreiksi.

- He ovat ilmeisesti maksaneet satoja euroja matkasta, jonka piti päättyä Isoon-Britanniaan. Rekan traileri ajettiinkin laivaan, joka tuli Suomeen, Vuolle kertoi.

Kello kuudelta Haminan satamaan saapunut Antwerpen-Hanko-Hamina-linjalla liikennöivä peräporttialus M/S Serenaden tuli Suomeen Belgiasta Antwerpenista. Viime tietojen mukaan jo perjantaina iltapäivällä matkansa aloittaneen aluksen lastina oli rekkoja ja kontteja. Traileri, jossa salamatkustajat olivat piilossa, oli aloittanut matkansa jo Espanjasta.

- Salamatkustajista 11 on ilmoittanut olevansa intialaisia ja neljä vietnamilaisia, kertoi tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Erkki Mäkelä aamupäivän alustavien selvitysten jälkeen.

Salamatkustajat olivat 12 metriä pitkässä pressuseinäisessä perävaunussa.

- Heidät havaittiin ennen Kielin kanavaa perjantain ja lauantain välisenä yönä heti puolenyön jälkeen, kun laivan miehistö kuuli ruumasta ääniä. Lopun matkaa he olivat aluksen majoitustiloissa.

Ei muita papereita kuin paperirahaa

Salamatkustajia oltiin vastassa Haminan satamassa. Koirat paikansivat perävaunun, jossa miehet olivat salaa matkanneet. Miehiltä ei löytynyt henkilöllisyyspapereita, mutta paperirahaa heillä oli. Oman kertomansa mukaan he olivat maksaneet matkastaan 500 euroa mieheltä välittäjälle. Sen jälkeen heille oli osoitettu matkalla käytetty traileri.

Sitä ei tiedetä, pitävätkö miesten antamat tiedot matkastaan paikkaansa. Se on kuitenkin käynyt selväksi, että heitä on huijattu eivätkä miehet ole edes halukkaita jäämään Suomeen. Haminasta salamatkustajat kuljetettiin Haminasta Kotkan poliisiaseman suojiin. Alustavia kuulusteluja haittasivat Mäkelän mukaan kieliongelmat ja paikalle tarvittiin tulkkeja.

Iltapäivällä poliisi kuuli salamatkustajia ja samalla selvitettiin heidän maahantulo- ja maassaolo-oikeuksiaan. Heillä ei ole pakolaistaustaa eivätkä he ole hakeneet Suomesta turvapaikkaoikeutta. Käännytysmahdollisuuskin on olemassa.

Tutkijat eivät muista vastaavan kokoista salamatkustustapausta Suomenlahdella liikkuvissa rahtilaivojen kohdalla ei tutkijoiden mukaan ole tavattu. Pienempää yritteliäisyyttä sen sijaan on esiintynyt. Takavuosilta muistetaan useitakin tapauksia, kun rahtilaivoissa pyrki Suomeen yksittäisiä "jäniksiä".

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.