Mainos

Suomeen saapuvilla romaneilla epärealistiset odotukset

Suuri osa Suomeen tulevista Romanian romaneista saapuu maahan epärealistisin odotuksin. Helsingin kaupungin ja Helsingin diakonissalaitoksen selvityksen mukaan monet romaneista uskovat löytävänsä Suomesta heti töitä.

- Monet ovat siinä uskossa, että työtä saa helposti. Se mielikuva syntyy muiden puheista ja muun muassa verkkosivuilta, joissa kerrotaan Suomen huutavasta työvoimapulasta. Sitten kun työtä ei saa ja rahat loppuvat, ruvetaan kerjäämään, sanoo sosionomi Marjatta Vesalainen.

Hän on selvittänyt yhdessä työparinsa Tuomo Leinosen kanssa parinsadan Romanian romanin arkea Suomessa.

Paitsi että odotukset työnsaannista eivät täyty, myös asunto ja avustukset jäävät vastoin useiden odotuksia saamatta. Kaikkiaan romanit tietävät Suomesta ennen maahantuloa vähän. Muun muassa Suomen siisteys ja hyvä elintaso tiedetään, mutta esimerkiksi kylmyydestä ei ole kuultu.

Selvitykseen haastateltiin noin 200:aa pääkaupunkiseudulla oleskelevaa Romanian romania, jotka hankkivat elantoaan kerjäämällä, kaupustelemalla tai musisoimalla. Selvitys tehtiin viime vuoden loppupuoliskolla.

Suurin osa palaa pettyneinä

Selvityksen mukaan Suomeen eivät päädy aivan kaikkein köyhimmät romanit, mutta suurin osa saapuvista on avun tai tuen tarpeessa. Valtaosa on lainannut matkaan tarvittavat rahat ja saapuu perheensä tai sukunsa kanssa. Järjestäytynyttä kerjääminen ei selvityksen mukaan Helsingissä ole.

- Sellaisesta ei löytynyt merkkejä, että Helsingissä olisi joku kerjäläiskuningas. Enemmän tuli sellaista mielipidettä esille, että en kai ole niin hölmö, että olen koko päivän kerjäämässä ja sitten annan rahat jollekin, Tuomo Leinonen sanoo.

Romanien kokemukset Suomesta vaihtelevat sen mukaan, kuinka hyvin toimeentulon hankkiminen on täällä onnistunut. Ehdottomasti suurin osa joutuu palaamaan pettyneenä, mutta osa tulee takaisin useammankin kerran. Kaupungin neuvo ohikulkijoille on sama kuin ennen - kerjääville romaneille ei pidä antaa rahaa.

- Heidän ongelmansa eivät ratkea Helsingin kaduilla kerjäämällä. Ongelmat pitää ratkaista kotimaassa, sanoo johtava asiantuntija Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta.

Helsingin kaupungin ja Diakonissalaitoksen Rom po drom - Romanit tiellä -projektin väliraportti julkaistiin Helsingissä tänään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.