Suomeen saapuneet pakolaiset hyvässä kunnossa

Länsi-Uudellemaalle toissa päivänä sijoitetun Kosovon albaanien pakolaisryhmän terveydentila on ensimmäisten tarkastusten perusteella todettu yllättävänkin hyväksi.

Meltolan vastaanottokeskuksen vastaava lääkäri Irma Braskén arvioi, ettei kukaan 151 hengen ryhmästä ole sairaalahoidon tarpeessa. Lasten keskuudessa on todettu jonkinasteista aliravitsemusta. Kaikki ovat tietenkin hyvin uupuneita. Meneillään olevat terveystarkastukset näyttävät tarkemmin, millaista hoitoa jatkossa tarvitaan, Braskén sanoi tänään.
Tulijaryhmän nuorimmaisella on ikää vain kaksi kuukautta. Vanhimmat ovat ylittäneet 80 ikävuoden rajan. Tarkastukset, samoin kuin tulijoiden terveydenhoidon Folkhälsanin johtama vastaanottokeskus ostaa kunnallisilta terveyskeskuksilta ja yksityisiltä lääkäriasemilta.

Parhaillaan pakolaisryhmä käy lävitse maahantulon pakollisia kuvioita. Myös sukulaisten jäljittäminen on meneillään, vastaanottokeskuksen pakolaispäällikkö Mia Lindholm kertoo. YK:n pakolaisapujärjestö on rekisteröinyt Suomeen lähtijät Makedoniassa. Nyt on vuorossa Raaseporin poliisi, joka kirjaa henkilötiedot ja ottaa vastaan oleskelulupa-anomukset. Lupa myönnetään kerrallaan 12 kuukaudeksi ja sitä voidaan pidentää kolmeen vuoteen saakka

Ensimmäinen yksityinen vastaanottokeskus

Folkhälsanin vetämä Länsi-Uudenmaan vastaanottokeskus on ensimmäinen yksityinen pakolaiskeskus Suomessa. Sen hallinto on keskitetty Meltolan sairaalaan, johon toimitusjohtaja Mikael Ingbergin mukaan voidaan sijoittaa 40 pakolaista. Sairaala valmistautuu antamaan tulijoille myös kuntoutusta ja terveydenhoitopalveluita.

Muut ryhmän jäsenet on sijoitettu Hankoon, Tammisaareen ja Pohjaan. Vastaanottokeskuksen tärkein yhteistyökumppani on Uudenmaan työvoima- ja elinkeinokeskus, jonka kanssa Folkhälsan on tehnyt sopimuksen palvelujen järjestämisestä. Kustannuksista vastaa TE-keskuksen työvoimaosasto yhteisesti valmistellun budjetin perusteella.

Toiminnassa noudatetaan hajautettua mallia. Sen mukaan palvelut pyritään hankkimaan sijoituskunnista. Kahden ensimmäisen viikon aikana työhön ottavat osaa ohjaava sosiaalityöntekijä Helsingin vastaanottokeskuksesta ja neljä ammattitulkkia.

Oman merkittävän panoksensa uuden vastaanottokeskuksen toimintaan antaa Länsi-Uudenmaan maahanmuuttajatoimisto sekä sen luoma kymmenien vapaaehtoisten tukihenkilöiden verkosto.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat