Mainos

Suomeen perustettiin Kyberhyökkäyslaboratorio

Asiantuntijoiden mukaan suomalaisissa yrityksissä ja yhteisöissä on edelleen varauduttu heikosti kyberuhkiin. Usein yrityksissä ei edes havaita, että niitä vastaan on hyökätty.

Tänään toimintansa aloittanut Kyberhyökkäyslaboratorio kehittelee kyberhyökkäyksiä, jotta suomalaiset yritykset ja yhteisöt osaisivat paremmin valmistautua niihin.

Laboratoriosta siis tehdään yritykseen ennalta ilmoitettu koehyökkäys, jonka jälkeen pohditaan, kuinka tietoturva toimii ja miten sitä voisi kehittää.

– Meidän näkemys on, että ainoa tapa puolustautua on tuntea hyökkäyksen anatomia ja metodologia hyvin. Me pyrimme tällä laboratoriolla kehittämään uusia hyökkäysmenetelmiä ja tarjota parempaa tilannekuvaa Suomen yrityksille ja yhteisöille, Kyberhyökkäyslaboratorion taustalla olevan Silverskin-yrityksen toimitusjohtaja Mikko S. Niemelä sanoo.

Niemelän mukaan hyökkääjät saattavat toimia yrityksissä pitkään niin, että toimintaa ei edes havaita. Esimerkiksi pitkään päivittämättä ollut verkkoblogi tai kampanjasivu voi tarjota hyökkäykselle helpon takaportin.

– Varsinkin tämä havainnointikyky on aika surkeassa jamassa suomalaisissa yrityksissä kansainvälisestikin. Pidän tätä suurimpana uhkana, Niemelä sanoo.

Kyberhyökkäyslaboratorio on yksi esimerkki siitä, kuinka yritykset toimivat kyberuhkien torjunnassa valtion apuna. Myös Suomen kyberturvallisuusstrategiaa valmistelleessa Turvallisuuskomiteassa on havaittu, että kyberturvallisuudessa on edelleen paljon petrattavaa.

– Yleisenä toteamuksena voisin sanoa, että ihan jokaisella alalla on parannettavaa. Sen kyberturvatyön, mitä valtion virastoissa ja yrityksissä tehdään, pitää olla jatkuvaa ja päivittäistä, Turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Virtanen sanoo.

Hyökkäysten aiheuttamat taloudelliset menetykset ovat pahimmillaan melkoiset.

– Jos esimerkiksi Amazonin verkkosivu kaatuu yhdeksi tunniksi, se aiheuttaa yrityksille 7 miljoonan dollarin tappiot tunnissa, Vesa Virtanen sanoo.

Suomeen näyttäisi tulevan tällä hetkellä eniten verkkohyökkäyksiä Kiinasta. Aina ei kuitenkaan ole selvää, mistä hyökkäys on maantieteellisesti peräisin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.