Mainos

Suomeen halutaan tuoda hullun lehmän taudin saastuttamaa luujauhoa

Irlanti haluaisi hävittää hullun lehmän taudin saastuttamaa liha- ja luujauhoa Suomessa. Irlannissa ei ole ongelmajätelaitosta ja maa onkin nyt lähestynyt Suomea. Suomalaiset viranomaiset eivät ole vielä päättäneet sallitaanko liha- ja luujauhon tuonti.

Kyse on valtavista määristä. Ensin Suomeen tuotaisiin viisi kontillista tapetuista lehmistä ja lampaista tehtyä jauhoa, jolla kokeiltaisiin hävittämismenetelmää Ekokemin ongelmajätelaitoksella.

Sen jälkeen alkaisi varsinainen tuonti. Irlannissa on varastossa ainetta 15 000 tonnia eli yli 700 konttia. Ja joka vuosi jauhoa tulisi kuolleista eläimistä lähes saman verran lisää.
- Tämä liha ja luujauho on alunperin ollut rehua eli se on tarkoitettu eläinten ravinnoksi. Luujauhoon on mahdollisesti käytetty hullun lehmän tautiin sairastuneiden eläinten osia, joten rehu pitää nyt varmuuden vuoksi polttaa, sanoo ylitarkastaja Eevaleena Häkkinen Suomen ympäristökeskuksesta MTV3:n uutisten haastattelussa.

Ympäristökeskuksen mukaan saastuneen luujauhon polttaminen ei ole vaarallista, vaikka kuolemaan johtava hullun lehmän tauti voi tarttua ihmiseen.
-Ne kyllä hajoavat siinä polttoprosessissa alkuaineiksi, eikä sieltä piipusta pitäisi niitä taudinaiheuttajia tulla, Häkkinen lisää.

Irlannin maatalousministeriön pyyntö on nyt Suomen viranomaisten harkittavana. Ympäristöministeri Pekka Haavisto suhtautuu jätteen laivaamisen Euroopan toiselta laidalta torjuvasti.
- Kuljetuksissa voi sattua vahinkoja ja onnettomuuksia ja kun Suomen maaperällä on toistaiseksi vältytty tältä sairaudelta niin en pidä kovin hyvänä ajatuksena, että tämmöistä saastunutta liha ja luujauhoa Suomeen tuotaisiin, sanoo Haavisto.

Ympäristöministeri lähettääkin terveisiä luujauhopulmansa kanssa painiskeleville irlantilaisille.
- Herää kyllä kysymys olisiko syytä rakentaa myös Irlannille oma ongelmajätteiden hävityslaitos.
(MTV3/Jarkko Sipilä)

Jättipotti jätteenkäsittelijälle

Jos Irlannin lihajauhot tuodaan Suomeen, maahantuotujen ongelmajätteiden määrä moninkertaistuu. Jätteitä käsittelevälle Ekokemille päätös tietäisi miljoonien markkojen pottia.

Tynnyreittäin norjalaista jäteöljyä, säiliö metanolia Brittein saarilta, PCB-öljyä Afrikasta. Riihimäen Ekokemissä etusijalla ovat kotimaiset jätteet. Vuosikymmenessä on ulkomailtakin tuotu yli 50 000 tonnia ongelmajätettä. Valtaosa on peräisin Pohjolasta ja Länsi-Euroopasta.

Irlannin liha- ja luujauhovarasto kolminkertaistaisi viimevuotisen tuontijäteläjän. Kauppa toisi Suomeen myös ison kasan valuuttaa. Tarkat luvut ovat hämärän peitossa, sillä jauhon lämpöarvoakaan ei vielä tiedetä.

Jätteiden kuljettaminen ympäri Eurooppaa on tavallista. Kaikkien jätteiden hyödyntämiseen pystyvien laitosten rakentaminen kaikkiin maihin kun tulisi kalliiksi. Riihimäeltä on kuskattu ongelmajätteitä maailmalle kymmeniätuhansia tonneja enemmän kuin sinne on tuotu.

Suomi hoidattaa ulkomailla muun muassa omia elohopeapitoisia jätteitään, paristojaan ja karkaisusyanidejaan.
(MTV3/Jussi Eronen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.