Suomeen 123 kiintiöpakolaista Turkista

Valtaosa pakolaisista on iranilaisia ja somalialaisia. Turkkilaisia heidän joukossaan ole.

Suomi ottaa vastaan tämän vuoden kiintiössään 123 pakolaista Turkista. Kuusihenkinen työministeriön, Ulkomaalaisviraston ja suojelupoliisin suomalaisryhmä on saanut pakolaisehdokkaat haastateltua ja on jo palannut Turkista Suomeen.

Kiintiöön valitut pakolaiset saapuvat Suomeen ensi vuoden alkupuolella, kun heidän lupa-asiansa ja matkajärjestelynsä on saatu kuntoon.

Pääosin iranilaisia ja somalialaisia

Sunnuntaina Turkkiin lähteneen ryhmän tavoite oli valita Turkista 115 pakolaista. Kaikkiaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tarjosi suomalaisryhmälle noin 150:tä pakolaistarjokasta haastateltavaksi.

Järjestö toimitti haastateltavissa asiakirjoja suomalaisille jo etukäteen. Tarjokkaista puolentusinaa ei saapunut haastatteluun.

Haastatelluista parikymmentä hylättiin. Hylkäämisten perusteena oli pääosalla epäilykset näiden kertomusten epäuskottavuudesta.

Valtaosa Turkista valituista pakolaisista on iranilaisia ja somalialaisia. Näiden lisäksi muiden maiden kansalaisia on pienempiä määriä. Turkkilaisia ei haastateltujenkaan joukossa ollut. Valittujen joukossa on paljon yksinäisiä naisia ja äitejä.

Kiintiö täyteen myanmarilaisilla ja hätätapauksilla

Valintojenkin jälkeen Suomen tämän vuoden 750 pakolaisen kiintiöstä jää täyttämättä noin 90 paikkaa. Erikoissuunnittelija Tero Mikkola työministeriöstä kertoo, että nämä paikat on tarkoitus täyttää myanmarilaisilla ja hätätapauksilla ensi vuoden puolella. Hätätapaukset valitaan muun muassa lääketieteellisillä perusteilla, eikä näitä pakolaisia haastatella etukäteen. Myös tarvittavat budjettiratkaisut kiintiön täyttämiseksi ensi vuoden puolella on mahdollista tehdä ensi vuonna.

Mikkolan mukaan haastatteluissa ihmisten taustat pyrittiin selvittämään mahdollisimman tarkasti. Haastateltujen henkilötietojen ja sukulaisuussuhteiden lisäksi käytiin läpi muun muassa näiden vainokertomus ja suojelun tarve. Haastatelluilta kysyttiin myös näiden terveydentilasta, koulutuksesta ja ammateista.

"Sisäministeriö ei halua muslimipakolaisia"

Turkin-matkan taustalla oli työministeriön ja sisäministeriön riita siitä, miksi Suomen tämän vuoden pakolaiskiintiö oli täyttynyt niin hitaasti. Molemmat syyttivät toisiaan pakolaisten valinnan takkuamisesta.

Pahimmillaan riitely meni niin pitkälle, että Työministeriön johtaja Mervi Virtanen epäili Ylen aamu-tv:ssä, ettei sisäministeriö olisi halukas ottamaan maahan islaminuskoisia pakolaisia. Helsingin Sanomien mukaan sisäministeriö oli vastustanut afganistanilaisten, palestiinalaisten, tshetsheenien ja sudanilaisten ottamista kiintiöpakolaisiksi.

Ministeriöt saivat sovittua kiintiön täyttämisestä vasta tämän kuun puolivälissä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat