Mainos

Suome vastaan kanne lentoliikennesopimuksista

Suomen kahdenvälinen lentoliikennesopimus Yhdysvaltain kanssa menee EY-tuomioistuimen tutkittavaksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta jolloin Suomi joutuu valtiona EY-tuomioistuimessa vastaajaksi. EU:n komission kanne saatiin Suomeen tänään.

Komissio on ilmoittanut nostavansa kanteet Suomen lisäksi seitsemää muuta EU-maata vastaan. Muut maat ovat Belgia, Britannia, Luxemburg, Itävalta, Ruotsi, Saksa ja Tanska. Suomella on nyt kuukausi aikaa toimittaa vastineensa EY-tuomioistuimelle. Komission mielestä Suomi ja muut maat eivät olisi saaneet neuvotella Yhdysvaltain kanssa kahdenvälistä Open Skies -lentoliikennesopimusta. Komissio katsoo, että Suomen toiminta rikkoo EY:n perustamissopimusta ja lentoliikennealan direktiivejä vastaan.

Suomi solmi sopimuksen Washingtonin kanssa komission vastalauseista välittämättä kesäkuussa 1995. Komissio ja jäsenmaat ovat kiistelleet lentoliikennesopimusten toimivallasta jo pitkään, ja komissio on antanut jäsenmaille sekä viralliset huomautukset että perustellut lausunnot. Suomi on vastauksissaan torjunut komission esittämän arvostelun perusteettomana. Suomi ja muut pienet maat katsoivat, ettei komissio todennäköisesti huomioisi pienten maiden etua keskitetyissä neuvotteluissa, vaan tekisi sopimukset lentoliikenteestä lähinnä suurten maiden ehdoilla.

Entinen liikenneministeri Matti Aura ilmoitti viime keväänä, että Suomi aikoo käydä oikeuskäsittelyn loppuun asti ja pitää kannastaan kiinni. Komissio katsoo, että viidentoista EU-maan yhteisrintama voisi vaatia Yhdysvalloilta suurempia myönnytyksiä ja vapaampaa pääsyä maan sisäisille lentomarkkinoille. Komission mielestä lentoliikennesopimusten tekeminen kolmansien maiden kanssa kuuluu ainoastaan sen toimivaltaan, koska lentoliikenteen alalla ovat voimassa kattavat yhteisön sisäiset säännöt.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.