Mainos

Suomalaisyritys tuo geenitestit apteekkeihin

Suomalaisyritys tuo apteekkeihin itse tehtävät geenitestit. Geenitestejä on pilottimyynnissä kahdeksassa apteekissa eri puolilla Suomea. Asiantuntijat uskovat, että ihminen voi määrittää kymmenen vuoden kuluttua koko perimänsä myös julkisessa terveydenhuollossa.

Noin 100 euroa kustantava testipakkaus sisältää kaiken tarpeellisen. Posken sisäpinnasta raaputettava näyte pannaan postiin ja vastaus tulee sähköpostiin noin kahdessa viikossa. Kahdella ensimmäisillä testillä selvitetään laktoosi-intoleranssia ja alttiutta laskimotukoksille.

– Olemme pyrkineet hyvin monipuoliseen vastaukseen, joka antaa selkeitä ohjeita siitä, mitä asialle voi tehdä. Jos se on sitten negatiivinen vastaus, niin avataan sitä, mitä tämä tarkoittaa, lääketieteellinen johtaja Joni Turunen Genecodebook Oy:stä sanoo.

Tavoitteena lisää lääkärikontakteja

Kansantautien genetiikan asiantuntija näkee geenitestit positiivisena asiana varsinkin, jos ne johtavat henkilökohtaiseen kontaktiin lääkärin kanssa.

– Näen positiivisena asiana, että ihminen on kiinnostunut omasta terveydestään. Kun hänet saadaan sen asian kanssa sinne vastaanotolle, niin sitten voidaan ottaa kantaa muihinkin terveyteen vaikuttaviin asioihin, kuten ylipainoon, verenpaineeseen ynnä muuhun, sanoo tutkimusprofessori Markus Perola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Suomalaisyritys tuo vielä tämän kuun aikana markkinoille kolesterolilääkkeen haittavaikutuksia ennakoivan ja viihteellisen karvaan maistamisen kyvyn geenitestit.

– Jatkossa aiomme tuoda enemmän tällaisiin kansansairauksiin liittyviä testejä, jotka yhdistävät myös ympäristötekijöitä, diabetesta, sydäntauteja ja verenpainetautia, silmän verkkokalvon rappeumaa ja niin edelleen, Joni Turunen kertoo.

Tutkimusprofessori Perola arvioi, että kymmenen vuoden kuluttua koko ihmisen perimä voidaan määrittää julkisessakin terveydenhuollossa.

Katso Pekko Ylösen juttu (Seitsemän uutiset 9.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.