Mainos

Suomalaisyritykset varautuvat vaikeuksiin Venäjän pakotteiden takia

Suomessa elintarvikkeita Venäjälle vievät yritykset ovat varautuneet vaikeuksiin mahdollisten vastapakotteiden takia.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajan mukaan Venäjän vastapakotteet kuulostavat erittäin huolestuttavilta. Elintarviketeollisuuden viennistä neljännes menee Venäjälle, toimitusjohtaja Heikki Juutinen sanoo.  

Tilanne on Juutisen mukaan erityisen paha, jos Venäjän rajoitteet koskevat Suomen elintarvikejalosteita. Hankalin tilanne olisi hänen mukaansa meijeripuolelle.  

Meijeriyritys Valiolta vakuutetaan, että suomalaisten tuottajien maito ei jäisi tuottajien käsiin siinäkään tapauksessa, että Venäjän kaavailemat pakotteet koskisivat Suomea. Vientirajoitusten voimaan tullessa maidosta voitaisiin valmistaa esimerkiksi jauhetta, teollisuustuotteita tai juustoa vientiin muualle maailmalle, yrityksen viestinnästä kerrotaan. Venäjä on Valion tuotteiden suurin vientimaa.    

Mitään virallista tietoa Valio ei mahdollisista rajoitteista ole saanut, vaan yritys on tällä hetkellä uutistietojen varassa, viestintäjohtaja Pia Kontunen kertoo STT:lle.  

– Emme tahdo spekuloida ennen kuin tiedämme, mikä virallinen tieto ja tilanne on.   

Sianlihasta ylitarjontaa

Vastapakotteet voivat romahduttaa sianlihan hintaa, toimitusjohtaja Hannu Kottonen HKScanilta arvioi. Kottosen mukaan erityisesti sianlihassa on Euroopassa ylituotantoa, minkä vuoksi Venäjä-viennin tyrehtyminen johtaisi voimakkaaseen ylitarjontaan Euroopassa.  

Taloudellisia vaikutuksia on Kottosen mukaan mahdotonta arvioida, ennen kuin pakotteet täsmentyvät. 

Atrian mukaan yhtiön vienti Venäjälle on vähäistä, minkä vuoksi Venäjän mahdolliset vastapakotteet eivät aiheuta yhtiölle suurta iskua.  Liiketoimintaan Venäjän sisällä vastapakotteet voivat vaikuttaa, jos raaka-aineiden hinnat jatkavat Venäjällä nousuaan.  

Syynä Atrian vähäiseen vientiin Venäjälle on alkuvuodesta saakka jatkunut sianlihan vientikielto Venäjälle.  

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.