Mainos

Suomalaisyrittäjät mielivät Pietarin markkinoille

Suomalaisfirmoissa on huomattu viimeistään nyt, että aivan naapurissa asuu pienellä alueella yli Suomen väkiluvun verran ihmisiä, joiden ostovoima nousee koko ajan.

Onneksi suomalaistuotteet myös kiinnostavat Pietarissa.

– Esimerkiksi suomalaiselintarvikkeet ovat Foodwestin kuluttajatutkimuksen mukaan Pietarissa kovassa huudossa. Tilaus on siis olemassa, työ- ja elinkeinoministeriön hallinnoiman Foodwest Oy:n ohjelmajohtaja Jukka Lähteenkorva arvioi.

Kesän vientikielto vielä hyvässä muistissa

Vaikka kauppaa käydään jo innokkaasti - Venäjän elintarvikeviennin arvo oli tammikuussa noin 18 % enemmän kuin vuotta aiemmin - viennin tiellä on vielä monta estettä.

Kauppaa jarruttavat Jukka Lähteenkorvan mukaan muun muassa viranomaiskäytännöt, niiden jatkuva muuttuminen, byrokratian hitaus, ja logistiikkaan liittyvät ongelmat.

Kaupankäynti venäläisten kanssa vaatii pitkää pinnaa ja hyvää kotiläksyjen tekemistä.

– Venäjällä on rakennettava suhteet paitsi kauppaan, jonka kanssa on yhteistyössä, myös elintarvikevalvonnasta vastaaviin viranomaisiin. Lisäksi on tärkeätä olla konkreettisesti paikan päällä ja tavoitettavissa. Näin pysytään jatkossa ennakoimaan esimerkiksi viime kesän kaltaiset ongelmat, kun venäläiset asettivat suomalaisten meijeri- ja liha-alan yritysten tuotteita vientikieltoon.

Lähteenkorva tähdentää, että tärkeää on myös paikanpäällinen edustus.

– Voi kysyä vaikka niin, että ostaisitko sinä itsellesi auton, jonka lähin huoltopaikka olisi Moskovassa. En minä ainakaan ostaisi, vaikka auto olisi kuinka hyvä.

Vaaniiko Venäjällä vaara?

Venäjälle suunnattaessa kannattaa Lähteenkorvan mukaan olla myös terveellä tavalla varovainen.

– Kun haetaan kumppaneita Venäjältä, taustat on selvitettävä hyvin. Venäjän markkinat ovat suurien mahdollisuuksien markkinat, mutta siellä voi myös menettää hirveän paljon.

Kouvolassa on pohdittu tällä viikolla sitä, miten suomalaiset elintarvikeyrittäjät pärjäisivät paremmin Venäjän markkinoilla ja minkälainen ruoka ja einekset venäläisiä kiinnostavat. Yrittäjät ovat tutustuneet muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön hallinnoiman Foodwest Oy:n palveluihin, joita elintarvikealan yrittäjät saavat käyttää maksutta.

Lue myös: ja .

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.