Suomalaisyhtiöt luottavat Venäjän talouteen

Suomalaisyritykset uskovat vahvasti Venäjän talouden kasvuun Yhdysvaltain rahoituskriisistä huolimatta. Suomalais-venäläisen kauppakamarin Venäjän-kaupan barometrin mukaan 90 prosenttia yrityksistä uskoo, että Venäjän talous jatkaa kasvuaan rahoitusmaailman myllerryksistä piittaamatta.

Yli 80 prosenttia suomalaisyrityksistä aikoo kasvattaa liiketoimintaansa Venäjällä. Yritykset aikovat myös lisätä henkilöstömääräänsä Venäjällä, vaikka koulutetun työvoiman saatavuus onkin noussut yhdeksi suurimmista ongelmista.

Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtajan Mirja Tirin mukaan puute osaavasta työvoimasta ei ainakaan helpota lähitulevaisuudessa.

- Syntyvyys oli Venäjällä 1990-luvulla varsin alhaista, ja tämän vuoksi maan työmarkkinoille on tulossa lähivuosina aiempaa vähemmän väkeä, Tiri kertoo.

Demografisten tekijöiden lisäksi työvoimapulaan vaikuttaa venäläinen koulutusjärjestelmä, joka Tirin mukaan ei vielä vastaa nykyajan haasteisiin. Venäjällä toimivat länsimaiset yritykset joutuvatkin kouluttamaan suuren osan henkilöstöstään työtehtäviin. Joskus työntekijöitä lähetetään myös länteen koulutettavaksi.

- Tässä voisi olla markkinarako jollekin suomalaiselle ammattikorkeakoululle, Tiri vihjaa.

Sitouttamisessa piisaa puuhaa

Tirin mukaan työnantajien täytyy Venäjällä tehdä parhaansa osaavien työntekijöiden sitouttamiseksi, sillä kynnys työpaikan vaihtamiseen on erittäin alhainen. Sitouttamiskeinoja ovat palkan sekä auto- ja puhelinetujen ohella muun muassa koulutus ja terveydenhoito.

Venäjällä parhaillaan meneillään olevan vauvabuumin ansiosta myös äitiyslomiin liittyvät järjestelyt ovat tärkeä sitouttamiskeino.

Tirin mukaan myös yrityksen hyvä maine auttaa työntekijöiden sitouttamisessa.

- Suomalaisyrityksillä on Venäjällä hyvä maine, humaanimpi kuin amerikkalaisilla tai länsieurooppalaisilla yhtiöillä. Suomalaisyhtiöissä tulostavoitteellisuus ei ole yhtä kovaa, ei vallitse samanlainen tulos tai ulos -meininki.

Venäjällä on pulaa muun muassa osaavasta myyntihenkilöstöstä, mutta Neuvostoliiton jäljiltä myös esimerkiksi rahoitusalan osaamisessa on aukkoja.

Työvoimapula on johtanut palkkojen rajuun nousuun. Tirin mukaan esimerkiksi Moskovassa myyntiammattilaisen nettopalkka on noussut noin 3500 euroon kuukaudessa, ja kun tähän lisätään verot ja sosiaalikulut, on bruttopalkka jo lähempänä 6000:ta euroa.

Korruptio juurtunut syvälle

Työvoimapulan ohella suomalaisyhtiöiden vientiä ja toimintaa Venäjällä haittaa muun muassa tullaukseen liittyvät ongelmat, byrokratia, epäselvä lainsäädäntö ja korruptio.

Uusi presidentti Dmitri Medvedev on luvannut vähentää byrokratiaa ja taistella korruptiota vastaan, mutta Tiri suhtautuu lupauksiin epäilevästi. Korruptio on juurtunut niin syvälle venäläiseen elämänmenoon, että sen kitkeminen on jättiläismäinen urakka.

Medvedevin edeltäjä Vladimir Putin julisti Tirin mukaan samanlaista byrokratian vähentämisliturgiaa.

- Putinin puheista huolimatta viisumikäytännöt ovat vain monimutkaistuneet, Tiri sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat