Mainos

Suomalaisvauvat pienimmästä päästä pohjolassa – miksi?

Suomalaisvauvojen syntymäpaino on laskenut tasaisesti viime vuosina, vaikka muissa länsimaissa kehitys kulkee päinvastaiseen suuntaan.

Syntymäpaino tarkoittaa vauvan ensimmäisen elintunnin aikana punnittua painoa, ja siihen vaikuttavat muun muassa raskauden kesto ja äidin paino. Normaali syntymäpaino on noin 3,5 kiloa.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessori Mika Gisslerin mukaan selitys syntymäpainojen laskuun löytyy tarkasta raskausajan seurannasta ja siitä, että yli 4,5-kiloisten vastasyntyneiden määrä on vähentynyt.

– Suomessa diabetesta sairastavat äidit ovat ongelma, ja he ovat tarkassa seurannassa. Tällä seurannalla on saatu 4,5-kiloisten vastasyntyneiden määrä laskemaan, mikä näkyy tilastoissa, hän selittää.

Lähes kaikkialla muualla länsimaissa vauvojen syntymäpainot kasvavat. Poikkeuksen muodostavat Pohjoismaat, joissa syntymäpainot ovat viime vuosina laskeneet. Pohjoismaistakin ainoastaan Tanskassa vastasyntyneet ovat suomalaisia pienempiä.

Muissa Pohjoismaissa suurten vauvojen aiheuttamat synnytysrepeytymät ovat yleisimpiä kuin Suomessa, mikä on pakottanut maat kiinnittämään huomiota syntyvien vauvojen kokoon muun muassa käynnistämällä synnytykset aikaisemmin.

Suomalaisvauvojen syntymäpainojen laskeminen on siinäkin mielessä poikkeuksellista, että synnyttävien äitien keskipaino on kasvanut, kun ylipainoisia synnyttäjiä on yhä enemmän.

– Tämä ei kuitenkaan näy syntymäpainoissa, sillä muu aktiivinen synnytysten hoito vaikuttaa äidin painoa enemmän, Gissler sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.