Mainos

Suomalaisvalmisteinen haverialus upposi Etelämantereella

Explorer-risteilijä lähti Etelämantereen-kierrokselle Argentiinasta viime viikolla, vaikka siinä oli havaittu useita puutteita. Jää repi laivaan nyrkin kokoisen reiän.

Etelämantereella jäävuoreen tai jäälauttaan törmännyt risteilyalus Explorer on uponnut. Suomalaisvalmisteinen risteilijä upposi noin kello 23 Suomen aikaa, kerrotaan chileläiseltä jäänmurtajalta.

Kaikki 154 matkustajaa ja miehistön jäsentä saatiin pelastettua hyvässä kunnossa.

Liberian lipun alla purjehtiva Explorer tekee kahden viikon ylellisiä risteilyjä Etelämantereelle. Matkustajien joukossa oli mm. yhdysvaltalaisia, brittejä ja hollantilaisia. Laivan kapteeni oli ruotsalainen.

Aluksesta evakuoidut matkustajat ovat edelleen Etelämantereella. Alueelle ei voitu lähettää lentokonetta myrskyn takia.

Explorer-risteilijän matkustajat on tarkoitus kuljettaa Etelä-Chileen huomenna. He odottavat Chilen ja Uruguayn Etelämantereen-tukikohdissa sään paranemista.

Nyrkin kokoinen reikä

Explorer-risteilyalus törmäsi jäävuoreen Eteläisellä jäämerellä Argentiinan rannikon edustalla. Se on pahasti kallistunut ja saattaa upota.

Uppoamiseen johtaneen onnettomuuden syystä ei ole vielä tarkkaa tietoa. Argentiinan rannikkovartiosto arvioi, että Explorer törmäsi jäävuoreen eilen aamuyöllä. Risteilijän omistava kanadalaisyhtiö Gap Adventures piti puolestaan todennäköisempänä syynä jonkinlaista jäälohkaretta.

- Se ei ollut jäävuori vaan jokin muu. Siellä on jäälauttoja, huomautti yhtiön tiedottaja Susan Hayes uutiskanava CNN:llä.

Hayesin mukaan jää repi laivaan nyrkin kokoisen reiän.

Turvallisuudessa oli puutteita

Explorer lähti Etelämantereen-kierrokselle Argentiinasta viime viikolla, vaikka siinä havaittiin vähän aikaa sitten useita puutteita.

Tarkastuksissa oli huomautettu vioista vesitiiviissä ovissa, pelastusveneiden huonosta ylläpidosta ja pelastussuunnitelmien puuttumisesta.Toivomisen varaa oli ollut myös paloturvallisuudessa.

Nettitv:

Liberian lipun alla purjehtiva Explorer tekee kahden viikon ylellisiä risteilyjä Etelämantereelle. Hytti maksaa 5 500 euroa.

Alus pystyy etenemään Etelämantereen kapeisiin poukamiin, koska se on pienempi kuin useimmat muut risteilijät.

Matkailu Etelämantereelle on lisääntynyt jatkuvasti viime vuosina. Kiinnostusta lisää ilmastonmuutoksen näkyminen lumen ja jään peittämässä maanosassa.

Explorer-risteilijä on rakennettu Uudessakaupungissa vuonna 1969.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.