Mainos

Suomalaisvaikuttajilta vetoomus pakolaissopimuksesta

Useat suomalaiset julkisuuden henkilöt ovat allekirjoittaneet Euroopan hallituksille osoitetun pakolaisvetoomuksen. Siinä korostetaan pakolaissopimuksen mukaisen turvapaikkaoikeuden kunnioittamista. Kampanjan takana on eurooppalaisten pakolaisjärjestöjen yhteistyöjärjestö ECRE (European Council on Refugees and Exiles). Sen suomalaisia jäsenjärjestöjä ovat Pakolaisneuvonta ry ja Punainen Risti.

Vetoomuksessa muistutetaan ihmisoikeuksien yleismaailmallisesta julistuksesta, jonka mukaan jokaisella vainon kohteeksi joutuneella on oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa muissa maissa. Euroopan hallituksille esitetään toivomus, että tätä oikeutta kunnioitetaan käytännössä pakolaissopimuksen tarkoituksen mukaisesti ja yhteisten arvojamme hengessä.

Vetoomukseen ovat yhtyneet presidentti Martti Ahtisaari, Nokian pääjohtaja Jorma Ollila, valtioneuvos Harri Holkeri, arkkipiispa Jukka Paarma, näyttelijä Jasper Pääkkönen, jäätanssijat Susanna Rahkamo ja Petri Kokko, lääkäri Helena Ranta, Unifemin erityisasiantuntija Elisabeth Rehn, kirjailija Kaari Utrio sekä filosofi Georg Henrik von Wright. Eri maita edustavia allekirjoittajia on kaikkiaan 240.

Pakolaisneuvonta ja Punainen Risti haluavat Suomen korostavan ensi viikonloppuna pidettävässä Laekenin huippukokouksessa Tampereen vuoden 1999 huippukokouksen päätöslauselmien merkitystä EU:n turvapaikkapolitiikassa.

Järjestöjen mielestä turvapaikkapolitiikan harmonisointi on kahden vuoden aikana edistynyt jonkin verran. Huolestuttavaa on kuitenkin se, etteivät jäsenvaltiot ole olleet valmiita muuttamaan lainsäädäntöään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.