Mainos

Suomalaisuuden liitto lietsoo kieliriitaa

Ruotsalainen kansanpuolue ja kommunistit eivät käyneet sodan jälkeen kauppaa presidentti Rytin kohtalolla, sanoo RKP:n sodanjälkeinen puoluesihteeri. Kiihkosuomalaisten järjestö Suomalaisuuden liitto julkaisi näyttävän lehti-ilmoituksen, joka hehkutti RKP:n lehmänkauppoja. Tiedot julkisuuteen tuonut kirjailija pitää ilmoitusta vääristeltynä.

Ilmoituksessa RKP lupasi kannattaa sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä presidentti Risto Rytin kuolemantuomiota, jos kommunistit puolestaan kannattaisivat ruotsinkielisille omaa lääniä. Ilmoitus ehti jo saada julkisuutta. Sen tiedot ovat kuitenkin täysin vääriä.Näin vakuuttaa mies, jonka luentoa ilmoitus mainosti.

- En ole koskaan puhunut kuolemantuomiosta. Olen vain sanonut, että kuulin RKP:n puoluetoimistossa keskustelun, jossa puhuttiin lehmänkaupoista, toteaa filosofian maisteri Lars Hamberg.

Suomalaisuuden liiton varapuheenjohtaja Pentti Huttusen mukaan Hamberg sanoo muistelmateoksessaan, että se oli suurin mahdollinen rangaistus, ja näissä oloissa se voidaan tulkita kuolemanrangaistukseksi. Tulkinta on kummallinen, sillä sotasyyllisyyslaki ei edes tuntenut kuolemanrangaistusta.

Hamberg väittää kirjassaan, että lehmänkaupoista tiesi RKP:n silloinen puoluesihteeri. Tämä puolestaan kieltää ikinä asiasta kuulleensa.

Miksi kuulopuhehistoriaa levitellään lehti-ilmoituksissa? Pikkuinen tuhannen jäsenen Suomalaisuuden liitto yrittää houkutella ruotsin kielen vastustajia riveihinsä.

Liiton iskulauseet ovat perinteisesti olleet kaikuja 30-luvulta, tyyliin: "Suomen kansa suutelee sitä ruoskaa, joka on sitä vuosisatoja nöyryyttänyt." Miksi tällaista puhetta pulppuaa juuri nyt?

- Voi johtua siitä, että Svenska Finlands Folktinget on tehnyt tutkimuksen missä on voitu osoittaa, että selvä enemmistö suomenkielisistä suhtautuu erittäin myönteisesti maan kaksikielisyyteen, arvelee RKP:n puoluesihteeri Peter Heinström.
(MTV3/Jussi Eronen)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.