Mainos

Suomalaisupseeri: Syyrian kemiallisten aseiden siirto on hankalaa

Tanskalainen rahtialus sai tiistaina lastikseen ensimmäisen erän Syyrian vaarallisimpia kemiallisia aseita. Suomalainen yhteysupseeri Kyproksella, majuri Mikko Illi vahvisti asian MTV Uutisille niukkasanaisesti.

- Tänään on haettu ensimmäinen erä vaarallisimpia kemikaaleja Latakian satamasta ja palattu kansainvälisille vesialueille. Laiva palaa Latakiaan siinä vaiheessa kun tulee tieto että sinne on saapunut uusi lasti haettavaksi.

-Mitä ja kuinka paljon on tänään lastattu?

-Tarkkoja tietoja en voi sanoa.

Operaatio on vaikea kaikille. Syyrian sotatila ja Damaskoksen-Latakian tien vaarallisuus hankaloittaa kemikaalien siirtoa.

-Kaikki riippuu noiden maakuljetusten onnistumisesta. Syyrian olot tällä hetkellä on sellaiset että ne on hidastanut kuljetuksia ja lisäksi sää tällä alueella on ollut poikkeuksellinen.

Itse laivasto-osastoon kuuluu kahden rahtilaivan lisäksi norjalainen ja tanskalainen sotalaiva. Myös Kiina ja Venäjä osallistuvat kuljetusten turvaamiseen. Suomalaissotilaita on mukana seitsemän.

-Suomalaisten rooli on se että me turvaamme nuo kuljetukset eli jos siellä havaitaan kemikaalivuoto me menemme laivalle, pyrimme paikantamaan tuon vuodon, autamme siinä laivan henkilöstän evakuoinnissa ja sen jälkeen tuo vuoto tukitaan ja ne aineet siirretään mahdollisesti uusiin säiliöihin, Illi kertoo.

Kemiallisia aseita on kaikkiaan 1300 tonnia. Operaation tulisi olla suoritettu viimeistään kesällä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.