Suomalaistyttö kuoli ehec-bakteeriin 1997 – äiti ei etsi syyllisiä

14 vuotta sitten kaksi pientä lasta kuoli Suomessa ehec-infektion aiheuttaman hemolyyttis-ureemisen oireyhtymään.

Infektioon kuolleen lapsen äiti kertoo, että sinä vuonna bakteeriin oli menehtynyt muuallakin maailmalla paljon pieniä lapsia, ja erityisesti tyttöjä. Bakteerin alkuperästä ei voi olla varma. Se oli eri alalajityyppiä kuin uusi Saksassa tavattu.

– On äärimmäisen vaikea selvittää, mistä kaikki sai alkunsa. Tyttäreni oli silloin osa-aikaisesti päiväkodissa. Muistelen, että päiväkodissa oli muitakin sairastuneita.

Bakteeri voi elää lehmän tai lampaan suolessa, josta se voi levitä ihmisiin esimerkiksi kypsentämättömän jauhelihan tai ulosteen kautta.

– Kun se alkaa tarttua ihmisestä ihmiseen, se voi tarttua mistä tahansa. Esimerkiksi joku lapsi ei ehkä ole kunnolla pessyt käsiään, ja on sen jälkeen koskenut leluun, jonka toinen lapsi laittaa suuhunsa. Se on näin yksinkertaista.

Vaikeasta ennustettava sairaus

Sairastumisen kulkua on vaikea ennakoida.

– Silloin lääkärit sanoivat, että tauti on sellainen, että tulee hyviä vaiheita ja sitten vointi romahtaa kokonaan.

– Tyttäreni sairastui perjantaina. Hänelle nousi raju kuume ja ripuli, ja veimme hänet seuraavana päivänä sairaalaan. Maanantaina tai tiistaina alettiin havaita hemolyyttis-ureenista syndroomaa, eli munuaiset lakkasivat toimimasta. Hän kuoli seuraavana sunnuntaina.

– Kysyin silloin infektiolääkäreiltä, että millä olisin voinut tämän välttää. He vastasivat, että et juuri millään, paitsi että jos olisit kasvattanut lapsesi lasipallossa.

Kaikki tekivät parhaimpansa

Äiti ei tahdo etsiä syyllisiä.

– Ei ollut kyse lääkäreiden osaamattomuudesta, vaan tänäkin päivänä on tauteja, joihin ei ole hoitoa. Syyttäminen ja syyllisen löytäminen ei tuo minulle mitään lohtua, koska näin vain voi käydä, niin hirveää kuin se onkin. Näin kuinka lääkärit tekivät kaikkensa ja valvoivat lapsen vieressä yli omat työvuoronsa. Kaikki tekivät parhaansa ja vielä vähän enemmänkin. Hoitoa ei viivytelty.

Hän uskoo, että myös Saksan tapauksessa kaikki viranomaiset pyrkivät parhaimpaansa.

– Eikä sitä voi alkaa kaikkea pelkäämään ja varomaan.

Lue myös:

    Uusimmat