Mainos

Suomalaistyöntekijät saivat säteilyä Chilessä

Joukko suomalaisia työntekijöitä on altistunut säteilylle chileläisellä rakennustyömaalla, säteilyannokset jäivät pieniksi, eikä työntekijöillä ole vaaraa. Joidenkin chileläisten saamien säteilyannosten kerrotaan kuitenkin olevan hengenvaarallisen suuria.

Kahdeksan suomalaista rakennustyöntekijää on altistunut säteilylle Chilessä. Onnettomuus sattui viime torstain vastaisena yönä Suomen aikaan paikallisella rakennustyömaalla. Chileläinen rakennustyöntekijä oli tuonut suojasäiliön ulkopuolelle jätetyn metallirakenteiden kuvauslaitteen säteilylähteen työmaan toimistolle. Säteily paljastui, kun suomalaisten käyttämät säteilymittarit alkoivat hälyttää.

Joukko työtekijöitä sai säteilyä, muutamat chileläisistä saattoivat saada sitä jopa hengenvaarallisia annoksia. Suurimman säteilyannoksen saanut toimitettiin sairaalahoitoon.

Suomalaisten saamat säteilyannokset jäivät pieniksi. Eniten säteilylle altistuneen suomalaisen arvioidaan saaneen säteilyä 0,4 millisievertiä, mikä vastaa noin neljää keuhkoröntgenkuvausta.

Säteilyturvakeskuksen tiedottajan Risto Isakssonin mukaan akuutteihin säteilysairauksiin tarvittaisiin noin tuhat millisievertiä. Suomessa säteilytyötä tekevien vuosittainen säteilyannos saa olla enintään 20 millisievertiä.

Säteilylle altistuneet suomalaiset työskentelevät Kvaerner Powerin ja sen alihankkijoiden palveluksessa. He olivat rakentamassa soodakattilaa keväällä valmistuvalle sellutehtaalle. Kvaerner Powerin tiedotuspäällikön Terttu Tuomisen mukaan suomalaisten säteilyannos oli sen verran pieni, että he jatkavat töitään normaalisti.

Toimitusjohtaja Kai Mäenpään mukaan Kvaerner Power odottaa, että asia selvitetään, minkä jälkeen se päättää mahdollisista muutoksista turvamääräyksiinsä.

Metallirakenteiden kuvauksissa käytettiin iridium-192-säteilylähdettä. Vastaavia laitteistoja on käytössä myös Suomessa. Niiden käyttö ei kuitenkaan ole aiheuttanut täällä henkeä vaarantavia onnettomuuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.