Suomalaistutkimus: Syöpä kuriin valohoidolla

Niin kutsuttu valohoito hoito estää syöpää leviämästä, kertoo tuore suomalaistutkimus.

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan syöpä ei pääse leviämään, kun syöpäkasvaimeen yhteydessä olevia imusuonia ja niiden kuljettamia syöpäsoluja tuhotaan fotodynaamisella hoidolla. Juuri syövän leviäminen etäpesäkkeiden avulla on syynä useimpiin syöpäkuolemiin.

Valo- eli fotodynaamisessa hoidossa kohdekudokseen annostellaan valolle herkistävää lääkeainetta, ja tietyn ajan kuluttua kudosta valotetaan laserilla. Valo tappaa lääkkeen herkistämiä kohdesoluja.

Valohoitoa tutkittiin hiirillä

Valohoidon tehoa tutkittiin hiirillä, joihin istutettiin muun muassa keuhkosyöpäsoluja.

Tutkijat selvittivät, voisiko syöpäkasvaimeen yhteydessä olevat imusuonet sekä niiden sisältämät syöpäsolut tuhota fotodynaamisella hoidolla. Hiiriin käytettiin valolle herkistävää verteporfiini-lääkeainetta ja infrapunalaseria.

- Hoidon seurauksena imusuonet kutistuivat, niiden rakenne rikkoutui ja ne alkoivat vuotaa, Helsingin yliopiston tutkija Tuomas Tammela kertoo.

Ei korvaa kirurgista hoitoa

Niin kutsuttu valohoito ei kuitenkaan missään tapauksessa voi korvata syövän kirurgista hoitoa.

- Mutta kirurgiseen hoitoon liitettynä se voisi merkittävästi vähentää syövän uusiutumista, Tammela arvioi.

Sekä tutkimuksessa käytetty lääke että fotodynaamisen hoidon konsepti ovat jo vakiintuneessa käytössä silmäsairauksien puolella.

- Koska tätä jo käytetään, hoito olisi todennäköisesti suhteellisen helppo hyväksyä ja ottaa käyttöön myös syöpäpotilaiden hoidossa, Tammela toteaa.

Helsingin yliopiston tutkimus on julkaistu Science Translational Medicine -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat