Mainos

Suomalaistutkimus: spermantuotanto heikkenee

Keski-ikäisten miesten hedelmällisyys on heikentynyt selvästi viimeisten 50 vuoden aikana. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan kehitys näkyy sekä sperman määrän ja laadun heikkenemisenä että miehen sukupuolielimien muutoksina.

Helsingin ja Tampereen yliopistoissa tehty tutkimus vahvistaa aiemmat tutkimustulokset sperman määrän huomattavasta vähenemisestä. Suomalaismiesten spermantuotannon havaittiin laskeneen puoleen vuosien 1981-1991 välisenä aikana.

Aiemmat tutkimukset ovat todenneet miesten sperman määrän vähenevän maailmanlaajuisesti, joskin suomalaisten siittiöpitoisuudet ovat olleet Euroopan kärkiluokkaa. Uutta ovat havainnot sukupuolielimissä tapahtuneista muutoksista.

Oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa havaittiin, että 35-69 -vuotiaiden miesten siemenputket ovat kaventuneet, sidekudos on lisääntynyt ja kivesten paino on keventynyt. Kiveksissä tapahtuneilla muutoksilla ei todettu yhteyttä kehon koon muutoksiin, tupakointiin eikä alkoholin tai huumeiden käyttöön.

Tutkimukselle laaja julkisuus maailmalla

Miesten hedelmällisyys on viime vuosina ollut lisääntyvän kiinnostuksen kohteena mm. siksi, että ympäristötekijöiden ja elämäntavan muutosten on arveltu huonontavan lisääntymiskykyä. Niinpä tänään British Medical Journal -julkaisussa esitelty tutkimus sai välittömästi laajaa julkisuutta mm. englantilaisissa laatulehdissä ja arvostetussa BBC:n aamuradiolähetyksessä.

Tutkimusryhmään kuuluvat Jarkko Pajarinen ja Antti Penttilä Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitokselta sekä Pekka Laipala ja Pekka J. Karhunen Tampereen yliopistosta. Tutkimus on toteutettu Helsingin yliopiston oikeuslääketieteellisessä tiedekunnassa tutkimalla 528:aa 35-69 -vuotiaana kuollutta suomalaismiestä.

Jatkotutkimusten uskotaan tuovan merkittävää tietoa mm. ympäristötekijöiden, kuten ilmansaasteiden, ravinnon ja ns. naishormoni estrogeenin kaltaisten yhdisteiden vaikutuksiin hedelmällisyydelle. Ympäristötekijöiden on arveltu vaikuttavan myös kivessyövän yleistymiseen.

Kymmenessä vuodessa normaalin spermantuotannon omaavien miesten osuus putosi 56 prosentista 27 prosenttiin. Samaan aikaan niiden miesten määrä, joilta ei löydetty olleenkaan kehittyneitä siittiöitä, nousi 8 prosentista 20 prosenttiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.