Mainos

Suomalaistutkimus: Näkövammaisilla enemmän syöpää kuin muilla

Suomalainen tutkijaryhmä on ensimmäisenä maailmassa tehnyt havainnon, jonka mukaan näkövammaisilla on keskimääräistä enemmän syöpää. Tutkijat pitävät ilmeisenä sitä, että syöpäylimäärä liittyy näkövammaisten elinoloihin ja -tapoihin, erityisesti ravintotottumuksiin, joita kuvaavat vähäinen kalan, hedelmien ja vihannesten käyttö sekä runsas eläinrasvan ja paistamalla valmistetun ruuan käyttö.

Tutkituilla lähes 18 000:lla eriasteisesti näkövammaisella henkilöllä todettiin yhteensä 1255 syöpää. Tämä on 15 prosenttia enemmän kuin vastaavanlaisessa suomalaisväestössä keskimäärin. Tutkijoiden mukaan täysin sokeilla miehillä havaittu syöpämäärä oli yli kaksinkertainen odotettuun määrään nähden.

Syöpätutkimusraportti julkaistaan amerikkalaisen Cancer Causes and Control -lehden maaliskuun numerossa. Tutkimusryhmään kuuluivat dosentti Eero Pukkala Syöpärekisteristä, tutkija Matti Ojamo Näkövammarekisteristä ja silmäylilääkäri Sirkka-Liisa Rudanko Näkövammaisten keskusliitosta.

Näkövammaisia ei haluta syyllistää

Tutkijat eivät halua syyllistää näkövammaisia epäterveellisten ruokailutottumusten vuoksi; onhan näkövammaisen työlästä seurata omin päin uutta ravitsemustietoa. Terveiset menevät ennemminkin sosiaali- ja terveysministeriöön, jonka pitäisi huolehtia paremmin näkövammaisten terveystiedon saannista.

Edelleen tutkimuksesta käy ilmi, että näkövammaisten vähäinen liikunnan harrastus voi olla yhteydessä paksusuolisyövän syntyyn. Yleisimmällä näkövamman aiheuttajalla, verkkokalvon ikärappeutumalla, ja tupakoinnilla on havaittu olevan yhteyttä, ja verkkokalvon ikärappeumaa sairastavilla olikin yli kaksinkertainen keuhkosyöpävaara. Muiden syiden vuoksi näkövammautuneilla keuhkosyöpää oli tasan odotettu määrä, eli tupakointi ei selitä heidän kohonneita syöpälukujaan.

Monilla työpaikoilla liimoja ja lakkoja

Kori- ja harjatyöntekijät joutuvat työssään käsittelemään erilaisia lakkoja, liimoja ja liottimia ja ovat alttiita pölylle. Tämä saattaa vaikuttaa näkövammaisten miesten muita yleisempään syöpäsairastavuuteen, koska näiden tekijöiden on todettu olevan yhteydessä maksa- ja munuaissyöpiin.

Tutkimuksessa ilmeni myös, että rintasyöpää on naisilla sitä vähemmän mitä vaikeammanasteisesta näkövammasta on kysymys. Tutkija Pia Verkasalo on jatkanut tämän aiheen selvittämistä. Hän otaksuu, että kun näkövammaisessa kehittyy vähäisen näkyvän valon myötä korkea melatoniinitaso, niin tämä korkea taso suojaisi rintasyövältä. Hänen tutkimuksensa julkaistaan lähiaikoina englantilaisessa British Journal of Cancerissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.