Mainos

Suomalaistutkijat valmistautuvat Kosovon-matkalle

Kosovon joukkomurhia selvittämään pyydetty suomalainen tutkijaryhmä on lähtökuopissaan. Suomalaiset toimivat matkalla EU:n antamin valtuuksin ja rahoituksella, kertoi tänään neuvotteleva virkamies Timo Lahelma ulkoministeriöstä. -Tutkimukseen suostunut Jugoslavia on täkäläisen suurlähetystönsä kautta ilmoittanut, että se ei tule estämään tutkimuskohteiden valintaa, hän lisää.

Lahelma arvioi, että suomalainen tutkijaryhmä voi käyttää hyväksi esimerkiksi Belgradissa ja Kosovossa olevia kansainvälisiä asiantuntijoita, joilla on paikallistietoa siitä, mihin pitäisi kiinnittää huomiota. Jugoslavian suurlähettiläs Dusan Crnogorcevic on ilmoittanut myös, että Jugoslavian sisäministeriö huolehtii suomalaisen tutkijaryhmän turvallisuudesta.

Suomalaiset haluavat tutkia sellaisia tapauksia, joissa on syytä epäillä siviiliväestöön kohdistuneita joukkomurhia riippumatta siitä, mitä kansallisuutta uhrit ovat. Jos ja kun suomalaisryhmä lähtee, se ottaa yhteyttä Belgradin yliopiston oikeuslääketieteellinen laitokseen, joka on aloittanut omia tutkimuksiaan ja pyytänyt kansainvälistä apua tietojen vertailuun. Suomalaisryhmä asettuu kuitenkin ilmeisesti Kosovon alueelle.

Suomalaiset aikovat lähteä aluksi kuuden hengen ryhmällä, ja myöhemmin ryhmän koko nostetaan vähintään 15 henkilöön. Ensimmäisten joukossa ovat lähdössä asiantuntijaryhmän johtaja hammaslääketiet. tri Helena Ranta, professori Antti Penttilä, joka on patologi sekä ulkoministeriön edustajana Timo Lahelma. Ydinjoukossa on samoja ihmisiä, jotka olivat Bosnia-Hertsegovinassa kesällä 1996 tutkimassa Srebrenican joukkomurhapaikan ruumiita.

Vaikeuksia luvassa

Helena Ranta uskoo, että tutkimusryhmään kohdistuu melkoinen paine paikallisten ryhmittymien puolelta - serbit syyttävät albaaneja, albaanit serbejä. Työn kannalta on tärkeää, että tutkijat pääsevät tutkimaan "neitseellistä" materiaalia: tarvitaan varmuus siitä, että tutkittaville ei ole esimerkiksi vaihdettu vaatteita.

Ylimääräisenä ongelmana saattaa tulla vastaan ns. mutilaatio oli se, että surmatun henkilön oma puolen ihmiset käsittelisivät vainajaa niin, että surmateko näyttäisi entistä kamalammalle. Rannan mukaan tällaisesta on olemassa huhuja ja mutilaatio on aivan mahdollista. Ranta pitää lisäksi todennäköisenä, että tutkijat joutuvat ottamaan kantaa myös kidutuksiin, koska ruumiit ovat niin tuoreita.
-Lähtökohta on valitettavasti se, että uhreja on kidutettu, hän arvioi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.