Suomalaistutkijat tehneet merkittävän muinaislöydön Boliviassa

Suomalaiset löysivät mm. lähes 300 kiloa keramiikkaa uhrikuopasta.

Suomalainen arkeologiryhmä on tehnyt Boliviassa sensaatiomaisen muinaislöydön. Viime elokuussa tehty uhrihautalöytö liittyy Etelä-Amerikassa ennen inkakulttuuria kukoistaneeseen varhaiskulttuuriin. Bolivian merkittävin muinaislöytö vahvistaa käsitystä siitä, että inkakulttuuri pohjasi 1100-luvulla päättyneeseen Tiwanaku-kulttuuriin. Suomalaiset löysivät myös muinaisen inkakulttuurin eteläisen keskuksen Parian.

Muinaislöydöt tehtiin Bolivian ylätasankoalueen etelä- ja pohjoisosissa. Pohjoisosasta, noin 4000 metrin korkeudella merenpinnasta, Titicaca-järven Parit-saaresta, löytyi peräti 300 kiloa Tiwanaku-korkeakulttuurin keramiikkaa. Osa uhratuista esineistä oli ehjiä ja ne edustavat aikansa taidokkainta käsityökulttuuria.

Professori Martti Pärssinen Helsingin yliopistosta kertoo, että tiwanaku-kulttuuri on yksi tärkeimpiä andien alueella vaikuttaneista kulttuureista ja sen keramiikkatraditio kuuluu aivan universaalille tasolle. Uusi tieto on, että keramiikka on ollut hyvin naturalistista.

Koskaan aiemmin ei tiwanaku-kulttuurista ole modernin arkeologian aikana löytynyt niin suurta määrä laadukasta tavaraa. Tutkimusten mukaan vanhimmat keramiikkaesineet ovat vuosilta 850-900 jälkeen Kristuksen. Nuorimmat on tehty Tiwanaku-kulttuurin päättymisen aikoihin vuosina 1050-1100 jälkeen Kristuksen.

Arkeologi Antti Korpisaari Helsingin yliopistosta kertoo, että upeimpia löytöjä ovat naturalistiset veistokselliset ihmisiä ja eläimiä kuvaavat astiat ja ehkä upeimpia ryppykasvoista vanhempaa miestä kuvaava astia. Luonnollisuudessaan löydät ovat aivan ainutlaatuisia.

Esineet laitetaan näytteille joko saarelle perustettavaan museoon tai pääkaupunkiin, jolloin osa lipputuloista kulkeutuisi saaren asukkaille.

Suomalaistutkijoiden tuloksista tiedotettiin tänään Helsingissä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 19.10.2004)

Lue myös:

    Uusimmat