Mainos

Suomalaistutkijat luottavat IPCC-työhön

Suomalaiset ilmastotutkijat torjuvat epäilyt ilmastotutkimuksen luotettavuudesta.

Hallitustenvälistä ilmastopaneelia IPCC:tä on viime kuukausina epäilty tutkimustulosten vääristelemisestä ja tietojen salaamisesta. Ilmastopaneeli IPCC myönsi tammikuussa, että sen vuonna 2007 tekemässä raportissa on virhe Himalajan jäätiköitä koskevassa kohdassa.

Paneelin mukaan kyseisessä kohdassa käytetty tutkimustieto ja sen käsittely eivät ole olleet IPCC:n standardien mukaisia. Virheellisessä ilmastoraportissa arvioitiin, että Himalajan jäätiköitä saattaa uhata täydellinen sulaminen jo vuoteen 2035 mennessä.

Helsingin yliopiston dosentti, IPCC-kirjoittajan Jouni Räisänen mukaan IPCC-raportit ovat kaikesta huolimatta edelleen paras tietolähde ilmastonmuutosasioihin.

- Nämä tapahtumat eivät kuitenkaan muuta IPCC-lopputuloksia missään määrin, eli loppupäätelmät ovat hyvin kestäviä tästäkin huolimatta, Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtaja Petteri Taalas sanoo.

Tänään järjestetyssä Suomen IPCC-ryhmän seminaarissa muistutettiin, että arviot ilmastonmuutoksesta ovat pikemminkin liian varovaisia. Tuoreimmat tutkimustulokset kertovat, että jäätiköt sulavat oletettua nopeammin, merenpinta nousee ennustettua enemmän ja arktinen jääpeite hupenee huolestuttavan nopeasti.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu ja Helsingin yliopiston professori Atte Korholan haastattelu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.