Mainos

Suomalaistutkijat löysivät planeetan

Gemini-teleskoopin kuvassa näkyy planeetta auringonkaltaisen tähden vieressä. Nyt löydetystä planeetasta ei tällaisia kuvia ole nykytekniikalla mahdollista saada. Kuva: Gemini observatory

Turun yliopiston Tuorlan observatoriossa väitöskirjaa tekevät Mikko Tuomi ja Samuli Kotiranta ovat havainneet entuudestaan tuntemattoman planeetan. Planeetta löytyi tähden HD 11506 ympäriltä. Kyseessä on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen planeettalöytö.

Nyt löytynyt, reilun puolen Jupiterin massainen planeetta kuuluu kaasujättiläisiin ja kiertää keskustähteään huomattavasti lähempänä kuin Maapallo Aurinkoa: yhteen planeetan ratakierrokseen kuluu vajaa puoli Maan vuotta.

Planeettalöytö tehtiin tutkimalla amerikkalaisen tutkimusryhmän vuonna 2007 julkaisemia säteisnopeusmittauksia.

- Löysimme näitä mittauksia analysoimalla planeetan, kertoo Samuli Kotiranta.

Seuraava vaihe on koettaa varmistaa planeetan olemassaolo havainnoin. Euroopan Eteläisellä Observatoriolla (ESO) on Chilessä laitteisto, joka kykenee havainnoimaan planeettoja paremmin kuin mikään muu paikka maailmassa.

Tarkoituksena onkin saada teleskooppi tekemään muutamia mittauksia keskustähden liikkeestä.

- Kaiken saatavilla olevan tiedon valossa löytö on vakuuttava. Lopullisen varmistuksen saamiseksi koetamme kuitenkin saada tähdestä muutamia mittauksia ja mikäli tulokset sopivat ennusteeseemme, planeetan olemassaolo on varmaa, Kotiranta toteaa.

Varsinainen tieteellinen artikkeli julkaistaan lähiaikoina Astronomy & Astrophysicsissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.